Pátek , 11. 10. 2024

Andrej

V hlavní roli karamel! Potěšte se sladkou dobrotou. Přinášíme reccept!

Myslíte si, že už jste vyzkoušeli všechny dobroty světa? My vás přesvědčíme o opaku. Pojďte podlehnout sladkému pokušení a dejte si na zub lahodný a hříšně vynikající karamel. Sladká dobrota vás krásně prohřeje zevnitř a dodá vám pocit blaženosti.
karamel
Už jste si na karamelu vypěstovali závislost?(zdroj foto: 123rf.com)

Dnes si dáme recepty s karamelem, a to jak s klasickým, tak s oblíbenou novinkou – karamelem s mořskou solí. Tu chuť si prostě zamilujete! Už jste tento karamel vyzkoušeli?

Slaný karamel se stane vaším oblíbeným pokušením

Kdo už měl tu možnost si jej připravit, dobře ví, o čem je tady řeč. I tradiční odpůrci karamelu se shodují, že na této dobrotě prostě něco je. Příprava slaného karamelu je více než jednoduchá a hodí se k celé řadě pokrmů. Vychutnáte si jej třeba na palačinkách, v dortech, nebo třeba na oblíbených muffinech nebo na ořechové zmrzlině.

My jej ale máme nejraději holý, jen tak v misce.

Co budete potřebovat:

  • 250 gramů cukru krupice
  • 100 gramů másla
  • 150 mililitrů smetany ke šlehání
  • 1 lžičku mořské nebo himalájské soli

Postup přípravy:

  1. Cukr nasypejte do hrnce s velmi tlustým dnem. Na mírném ohni jej pomalu zahřívejte a promíchávejte vařečkou.
  2. Vmíchejte máslo, které jste si před tím nechali změknout například na topení.
  3. Přilejte smetanu ke šlehání a ponechte směs asi dvě minuty probublat.
  4. Do celé směsi karamelu přidejte malou lžičku himalájské nebo mořské soli a jemně promíchejte.

Vzniklou směs si za horka nalejte do misek, ze kterých budete karamel mlsat. Můžete ale klidně použít i zavařovačky a ještě horký karamel do nich nalít a uchovat si jej v lednici na později.

Karamelový cheesecake

Odlehčený dezert se skvěle hodí pro slavnostní příležitosti. Jestli si jej ale zkusíte i uprostřed týdne, naprosto s tím souhlasíme. Chutná totiž výtečně a dokáže vykouzlit úsměv na tváři.

Co budete potřebovat:

Těsto na cheesecake připravíte z lžíce rumu, 110 gramů másla a 200 gramů sušenek s karamelovou příchutí.

Krém na cheesecake vytvoříte z 2 lžic rumu, 110 gramu krupicového cukru, 5 lžic zakysané smetany, 2 větších vajec, 2 vrchovatých lžic hladké mouky a půl kila mascarpone.

K TÉMATU  Pudinkový dort s meruňkami z listového těsta jako zákusek ke kávě

Karamelovou polevu vytvoříte ze 160 gramů cukru krupice a 150 mililitrů smetany ke šlehání.

Postup přípravy:

  1. Zapněte si troubu na 180 stupňů Celsia.
  2. Dortovou formu vyložte pečicím papírem.
  3. Smíchejte rozdrcené sušenky, rum a máslo, které jste si nechali povolit například na topení.
  4. Směs vložte do pečicí formy a pečte 10 minut. Po vytažení z trouby nechte korpus zchladnout.
  5. Zvyšte teplotu trouby na 200 stupňů Celsia.
  6. Smíchejte ingredience na krém. Ten naneste na již vychladlý korpus a pečte deset minut. Poté snižte teplotu trouby na 120 stupňů Celsia a pečte ještě další půl hodinu.
  7. Upečený a vychladlý cheesecake obalte potravinovou fólií a uložte do lednice alespoň na čtvrt hodiny.
  8. Nyní budeme tvořit karamel. Připravíme si hrubý hrnec a do něj vložíme cukr, který na mírném ohni rozpustíme. Pomalu přiléváme smetanu a mícháme, až vznikne příjemná karamelová směs. Tou přelejeme vzniklý dort.

Tento recept vás osloví zejména ve chvílích, kdy se bude venku brzy smrákat a vás přepadne chuť dít si něco výjimečného.

Víte o tom, že recepty s karamelem patří neodmyslitelně do životního stylu hygge? Právě tento koncept bydlení, přemýšlení a filosofie se vyznačuje důrazem na klid a pohodu, kterou bychom v domácím prostředí měli zažívat.

Dost bylo stresů. Užijte si pro sebe i pro své blízké dokonalou chuť pohody a domova, kterou si s karamelovými recepty skutečně užijete. Karamel je skvělé mlsání i pro chvíle s knihou.

Co si dáte v den, kdy se budete moci zachumlat do své oblíbené deky a užít si trochu pohody vy?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bez vaření karamelu a za 10 minut! Tenhle dezert si doslova zamilujete

Salko buchty, které nakynou až v troubě. Žádné čekání ani složitá příprava

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek