Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Jednoduché marocké řezy s meruňkovou marmeládou

Pokud byste na náš dnešní zákusek narazili v Maroku, namísto meruňkové marmelády by místní použili sladkou datlovou pastu. Ta ale u nás není k dostání, alespoň ne v běžných obchodech, a tak nezbývá, než si recept trošku počeštit. I tak s ním ovšem uděláte dojem na své nejbližší. Díky pomerančové šťávě má krásnou barvičku a voní lehce exoticky. Navíc je tak akorát sladký.
marocké řezy
Jedinečné marocké řezy. (Foto: ezy.cz)

Ingredience na marocké řezy

Na upečení oblíbeného zákusku jménem marocké řezy budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 ml rostlinného oleje nebo 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 40 g meruňkové marmelády
  • 20 g holandského kakaa
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • Nastrouhanou kůru z jednoho citronu
  • Vymačkanou šťávu z jednoho středně velkého pomeranče
  • Špetku soli

Příprava

Rozklepněte si vejce a oddělte si žloutky od bílků. Bílky zlehka prosolte, smíchejte je s cukrem a vyšlehejte z nich hutný sníh. Do sněhu prosejte mouku s kypřícím práškem a zapracujte ji spolu s olejem. Žloutky si také zlehka prosolte, vidličkou si je jemně našlehejte a postupně je zapracovávejte do těsta.

Nakonec přidejte většinu nastrouhaného kokosu – asi 20 g si dejte stranou na posypání. Hotové těsto přehoďte utěrkou a nechte ho půl hodiny odpočinout.

Odpočaté těsto si rozdělte na dvě stejně velké části. Do jedné zapracujte holandské kakao, do druhé nastrouhanou citronovou kůru a pomerančovou šťávu. Plech na pečení si vyložte pečicím papírem a na ten naneste první vrstvu těsta. Ta se skládá z poloviny pomerančového těsta. Na tu přijde polovina kakaového těsta, pak zbytek pomerančového a nakonec druhá část kakaového těsta.

Těsto dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Zákusek bude hotový za 25-30 minut. Upečený zákusek nechte vystydnout, potřete jej meruňkovou marmeládou a posypte zbytkem kokosu. Skvěle se hodí k černému čaji či kávě. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nepečené banánové řezy s vanilkovým krémem a kokosem

Vyzkoušejte naše krémové řezy, skvělý zákusek ke kávě

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek