Středa , 05. 10. 2022

Eliška

Makovec s višňovou marmeládou vám zachutná. Pusťte se do pečení!

Makovec patří k typickým dezertům české kuchyně, v mnoha jiných evropských zemích se na mák dívají tak trochu skrz prsty. Variantu s višňovou marmeládou a krémem, kterou vám dnes představíme, jste ale pravděpodobně ještě nikdy neochutnala. A to je škoda, protože tenhle dezert rozhodně stojí za to. Navíc není o moc pracnější než klasický makovec. Přesvědčte se sama.
makovec
Lahodný makovec ke kávě. (zdroj foto: ezy.cz)

Co budete potřebovat na makovec

Makovec není nic složitého. Na těsto si připravte:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 250 g mletého máku
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 25 ml slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Krém se skládá z:

  • 450 g višňové marmelády
  • 400 ml třešňového nebo višňového džusu
  • 1 vanilkového pudinku
  • 50 g moučkového cukru

Příprava

V dostatečně velké misce zadělejte těsto – smíchejte všechny sypké ingredience a přidejte do nich mléko, olej a vejce. Těsto nejsnáze zaděláte v mixéru nebo kuchyňském robotu. Zpracované těsto nechte několik minut odpočinout.

Mezitím si plech na pečení vymažte máslem a vysypte ho polohrubou moukou. Odpočaté těsto přelijte na plech a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Makovec by se měl péct asi půl hodiny.

Zatímco se vám makovec peče, připravte si krém. Třešňový džus postavte na mírný plamen na plotnu a ještě než dojde k varu, přimíchejte do něj pudink a cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 3-5 minut, dokud pudink nezačne houstnout. Pak krém z plotny sundejte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Marmeládu si opatrně prohřejte ve vodní lázni, aby se vám rozpustila. Tekutou marmeládu vmíchejte do chladnoucího krému a pořádně ji rozmíchejte, aby byla směs pokud možno stejnoměrná.

Upečený makovec vyndejte z trouby, nechte vychladnout a pak jej podélně rozkrojte. Na spodní díl natřete marmeládový krém a na něj usaďte horní polovinu makovce. Před servírováním dozdobte moučkovým cukrem. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Makový dezert plný třešní a ořechů. Vyzkoušejte královskou dobrotu!

Nepečený dezert: Tvarohové pohlazení s broskvemi

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek