Pátek , 26. 04. 2024

Marek

3+1 recepty z hovězího masa. Je libo domácí burger nebo špagety?

Hovězí maso je jedinečné – kromě toho, že vás přirozeně zahřeje, je plné užitečných látek. Sílu a svalový růst zajišťuje kreatin, karnitin zase působí jako spalovač tuků a podpora regeneračních procesů v těle. Kromě toho má hovězí maso dostatek vitamínu B, zinku a železa. I tyto nutriční hodnoty se hodí jako skvělý důvod připravit si lahodné jídlo. Jaký je váš nejoblíbenější hovězí recept?
recepty z hovězího masa
Co si připravit k obědu nebo k večeři? (foto: 123rf.com)

My jsme si pro vás dnes připravili 3+1 recepty z hovězího masa. Tyto dobroty si skutečně zamilujete!

Recepty z hovězího masa – hovězí na houbách

Až si najdete svého lokálního výrobce hovězího, už jiné maso nebudete chtít. Krásně čerstvé kousky dostanete ihned po bourání a jejich původem si budete jisti. Co si dnes z lahodného hovězího připravit výbornou směs s podzimními houbami?

Kdo letos v létě nebo na podzim vyšel do lesů, svůj houbařský úspěch si určitě uchoval. Nyní je čas si užít jedinečnou kombinaci masa a dobrot z přírody.

Co budete potřebovat?

  • půl kila hovězích ořezů,
  • 2 hrsti hub,
  • 1 lžíci sádla,
  • 2 velké cibule,
  • sůl,
  • pepř,
  • bobkový list,
  • nové koření,
  • 1 kelímek smetany ke šlehání.

Postup přípravy:

  1. Na pánvi si rozehřejte sádlo a opékejte na něm cibulku dozlatova.
  2. Poté přidejte na kostky nakrájené kousky hovězího masa a nechejte zatáhnout.
  3. Když je maso opečené ze všech stran, přidejte sůl a pepř.
  4. Maso přendejte do tlakového hrnce a podlijte vodou.
  5. Do masové směsi přidejte houby. Přisypejte koření.
  6. Po tři čtvrtě hodince v tlakovém hrnci je už jen potřeba přilít smetanu a nechat ji provařit.

Hovězí se skvěle hodí k rýži, bramborové kaši nebo těstovinám.

hovězí maso
Hovězí maso jde s houbami skvěle dohromady. (foto: 123rf.com)

Recept na domácí hamburgery

Fast foody vás nepřekvapí, když si u nich dáte maso nejasného původu. Doma máte vše čerstvé a připravit si lahodné burgery vám zabere jen chviličku.

Co budete potřebovat:

  • tři čtvrtě kila nahrubo namletého hovězího masa,
  • 1 najemno nakrájenou cibuli,
  • 1 drcený stroužek česneku,
  • 1 lžíci nasekané petrželky,
  • 1 lžíci worchester omáčky,
  • 1 lžičku dijonské hořčice,
  • 1 žloutek,
  • sůl,
  • pepř.

Postup přípravy:

  1. Všechny ingredience smíchejte v míse a vytvarujte z nich burgery.
  2. Než je vložíte na pánev nebo gril, ještě do jejich středu udělejte pomocí palce mírnou prohlubeň, aby se příliš nevyboulily.
  3. Připravené burgery na chvíli můžete vložit i do ledničky, aby se jejich ingredience ustálily.
  4. Na grilu nebo pánvi opečte jak burgery, tak i koupené a napůl rozřezané housky.
  5. Po každé straně se burger opéká pouze 5 minut.
  6. Pak už jen stačí burgerovou housku vyplnit zeleninou a vaší oblíbenou omáčkou, a můžete se do té dobroty pustit.
domácí hamburgery
Jsou libo domácí hamburgery? (foto: 123rf.com)

Recept na boloňské špagety

Výtečný recept si připravíte z mletého hovězího masa. Pokrm tak nebude zatížen přemírou tuků z vepřového masa a zachová si tak všechny přínosy a nutriční hodnoty. Jdeme na to!

K TÉMATU  Vepřová žebra s tou nejlepší domácí marinádou

Co budete potřebovat:

  • půl kila mletého hovězího masa,
  • 2 velké cibule,
  • půl kila rajčat,
  • cukr,
  • koření na mleté maso,
  • sůl,
  • pepř,
  • 3 stroužky česneku,
  • tvrdý sýr – 20 dkg,
  • 1 naběračku vývaru.

Postup přípravy:

  1. Nejprve si na pánvi osmahněte cibulku.
  2. Mleté maso smíchejte s kořením a přidejte je k dozlatova opečené cibulce.
  3. Promíchejte, až bude maso propečené.
  4. Poté přidejte na kousky nakrájená rajčata, trochu cukru a naběračku vývaru.
  5. Směs pravidelně míchejte a nechte ji zredukovat.
  6. Až bude voda vyvařená, do směsi přidejte najemno nastrouhaný česnek a 10 dkg najemno nastrouhaného sýra.
  7. Směs položte na uvařené špagety, a ještě dozdobte zbylým sýrem. Vynikající jemně pikantní chuť docílíte přidáním chilli papričky do směsi společně s česnekem.
boloňské špgety
Boloňské špagety patří k nejoblíbenějším jídlům. (foto: 123rf.com)

Raw masíčko

Nezdá se vám, že byste se chtěli pustit do vaření a smažení? V tom případě si vychutnejte domácí sušené maso, tzv. jerky.

  1. V míse smíchejte sójovou a worchestrovou omáčku, sladkou papriku, trochu medu, sůl a rozdrcený česnek.
  2. V marinádě nechte maso do druhého dne.
  3. Poté jej vložte do sušičky na zeleninu a sušte zhruba 7 hodin. V průběhu sušení maso otáčejte.

A který recept si dnes uvaříte vy?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Grilování aneb tipy na nejlepší grilované dobroty pro masožrouty i vegetariány

Oběd nebo večeře z jednoho pekáče: Fantastické masové kuličky s bramborami a zakysanou smetanou!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek