Pátek , 13. 12. 2024

Lucie

Cuketová omáčka: Po ochutnání už nebudete chtít kečup!

Pokud sledujete pořady se Zdeňkem Pohlreichem, asi víte, jak se známý televizní kuchař šklebí, když mu někde nabídnou kečup. A není divu, obyčejný kečup ze supermarketu totiž není žádné zázračné dochucovadlo, je plný různých éček a glutamanů a nedá vyniknout chuti vašeho jídla. V italských restauracích proto servírují zásadně vlastní čerstvě udělaný kečup. Mohou si to dovolit, protože v Itálii se skvělá kečupová rajčata prodávají celý rok doslova za babku.
cuketová omáčka
Připravte si cuketovou omáčku. (zdroj foto: electropiknik.cz)

Rajčata, která koupíte u nás, jsou tvrdá a nemají moc dužiny, takže se na přípravu klasického kečupu příliš nehodí. Zejména ta, která dostanete mimo rajčatovou sezonu, tedy od konce podzimu do začátku léta. Ale zato si můžete do zásoby připravit hit jménem cuketová omáčka. A v mnoha ohledech ho i předčí. Navíc je skvělým základem pro těstovinové omáčky italského stylu.

Cuketová omáčka – ingredience

  • 2 kg cukety
  • 2 kg rajčat
  • 600 g červené papriky
  • 350 g cibule
  • 300 g mrkve
  • 200 g cukru krystal
  • 150 ml olivového oleje
  • 100 ml vinného octa
  • 1 hlavičku česneku
  • 15 g soli
  • 10-15 kuliček černého pepře a mletý pepř podle chuti
  • vaše oblíbené bylinky či koření na dochucení

Příprava

Všechnu zeleninu kromě cukety pečlivě očistěte, okrájejte a omyjte. Pak ji rozemelte mlýnkem na maso, aby z ní vznikla kašovitá hmota. Cuketu omyjte a nadrobno nakrájejte. Ve velké pánvi, do které se vám vejdou všechny suroviny, si smíchejte olej s pepřem, solí a cukrem.

Dejte na menší plamen a přidejte nejprve cuketu, pak i zbytek zeleniny. Pokud chcete přidat nějaké další koření nebo bylinky, teď je ta pravá chvíle.

Zelenina by se měla na mírném plamenu na pánvi prohřívat asi hodinu. Průběžně ji míchejte, měla by hezky probublávat, ale ne se připalovat. Pokud se připalovat začne, přidejte ještě trochu oleje. Po hodině vaření přidejte ocet, omáčku pořádně promíchejte a vařte ještě asi pět minut. Hotovou omáčku ještě zatepla rozlijte do sterilizovaných zavařovaček. Ty dobře uzavřete a nechte vychladnout.

Hotovou omáčku skladujte ve spíži nebo jiné chladné místnosti. Pokud takovou nemáte, omáčka zvládne i pokojovou teplotu, do ledničky ji nedávejte. Je skvělá jako základ omáček na těstoviny, ale i jako náhražka kečupu. Pokud ji používáte hlavně jako dochucovadlo, můžete do ní přidat chilli papričky, aby byla pikantnější.

K TÉMATU  Sýrové bochánky na italský způsob

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zapečená cuketa se smetanou vás nadchne svou jemnou chutí

Bramborový salát bez výčitek. Přinášíme zdravou alternativu

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek