Pátek , 19. 04. 2024

Rostislav

Bramborový salát bez výčitek. Přinášíme zdravou alternativu

Když dojde řeč na bramborový salát, máme sklon pokládat ho za českou specialitu. Snad proto, že bramborový salát neodmyslitelně patří k českým Vánocům. Asi vás zklameme, původem této přílohy je širá Rus. Adoptivní domovinou je pak Francie, kde jej etabloval známý šéfkuchař ruského původu Lucien Olivier. Na jeho počest se tento salát v mnoha světových jazycích včetně angličtiny jmenuje ruský salát.
bramborový salát
Jak na zdravější a chutnější bramborový salát? (zdroj foto: electropiknik.cz)

Dnes vám představíme recept na svěží a zdravý bramborový salát, respektive na jeho zdravější alternativu, za kterou by se nemusel stydět ani Lucien Olivier.

Co budete potřebovat na “bramborový salát”

  • 1 velkou nebo 2 malé cukety
  • majonéza nebo jogurt
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 nakládané kyselé okurky
  • čerstvá nebo sterilovaná zelenina – mrkev, kukuřice, hrášek
  • 20 dg dušené šunky
  • 2 vejce
  • zelená cibulka
  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř a další koření dle chuti

Příprava salátu

Cuketu omyjte a oloupejte, zbavte ji jadérek a nakrájejte pomocí kráječe, který obvykle využíváte při přípravě bramborového salátu. Cuketové kostičky dejte na chvilku vařit do osolené vody. V závislosti na velikosti kostiček by měla být hotová asi za 5 až 10 minut. Uvařená cuketa je měkká a poddajná.

Uvařenou cuketu sceďte, přesypte do velké salátové mísy a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím si můžete dát vařit vejce, budete je potřebovat natvrdo.

Zatímco cuketa chladne, můžete si také připravit další přísady, které obvykle do bramborového salátu dáváte – nakrájejte si šunku, okurky a cibuli na kostičky. V míse pak smíchejte cuketu, šunku, okurky, cibuli a další zeleninu, salát osolte a okořeňte.

Jako předposlední ingredienci přidejte zálivku. Verze s jogurtem namísto majonézy se k cuketě hodí víc, ale záleží samozřejmě hlavně na vaší chuti. Kromě jogurty či majonézy do zálivky přidejte olej, hořčici, najemno nakrájenou zelenou cibulku a pepř, případně další koření. Dobře rozmíchanou zálivku smíchejte se salátem. Na samý závěr přidejte na kostičky nakrájená vejce natvrdo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vánoční ořechové trubičky: skvělé cukroví, které se nepeče

Rohlíčky s punčovým krémem pro dochucení Vánoc

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek