Domů » Recepty » Pečení » Jablečný koláč z čokoládového těsta: dezert jako z pohádky
Dezerty Pečení Recepty Sladká jídla

Jablečný koláč z čokoládového těsta: dezert jako z pohádky

jablečný koláč
Jablka a čokoláda - to je skvělá kombinace. (foto: prirodajelek.cz)
Ovoce a čokoláda se obvykle chuťově skvěle doplňují. O banánech v čokoládě se asi není třeba rozepisovat. Skvělé jsou i jahody nebo višně v čokoládě. A dnes pro vás máme recept na skvělý jablečný koláč z čokoládového těsta. Uvidíte, jak si na něm pochutnáte.

Ingredience na jablečný koláč

Na těsto na jablečný koláč budete potřebovat:

  • 6-8 jablek
  • 2 celá vejce
  • 600 g polohrubé mouky
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 250 g cukru krystal
  • 125 ml rostlinného oleje nebo 150 g másla
  • 20 g holandského kakaa
  • 10 g mleté skořice
  • 5 g jedlé sody
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva

Na dozdobení si připravte:

  • 500 ml zakysané smetany
  • 200 g čokolády na vaření
  • Jahodovou nebo meruňkovou marmeládu

Příprava

Jablka si dobře omyjte, očistěte a vykrájejte. I se slupkou je nahrubo nastrouhejte na struhadle. Do nastrouhaných jablkách rozmíchejte mletou skořici. V dostatečně velké míse si zadělejte na těsto – mouku si prosejte s práškem do pečiva a jedlou sodou. Přidejte olej nebo máslo a obě vejce. Pak do těsta zapracujte také cukr, vanilkový cukr a mléko. Nakonec přidejte i holandské kakao.

Těsto nechte asi deset minut zpracovávat kuchyňským robotem na nízké otáčky. Po uplynutí deseti minut do něj začněte pomalu přidávat jablka. Výsledné těsto by mělo být stejnoměrné a pokud možno i hladké. Těsto přelijte na plech vyložený pečicím papírem a dejte ho péct do trouby předehřáté na 180 °C. Koláč bude upečený za 30-35 minut.

Upečený koláč potřete marmeládou, na kterou přijde čokoládová poleva. Čokoládu na vaření rozlámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Rozteklou čokoládu odstavte z lázně a rozmíchejte v ní zakysanou smetanu tak, aby vznikl hladký a lesklý krém. Ten navrstvěte na marmeládu a před servírováním nechte zatuhnout. Koláč můžete na chvilku odložit do ledničky, ale je lepší skladovat ho při pokojové teplotě.

Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Urodila se vám jablka? Zkuste tento skvělý jablečný koláč

Jablečný koláč vynikající chuti, po kterém se jen zapráší

Tomáš Michálek

komentář

Klikněte pro napsání komentáře