Úterý , 16. 04. 2024

Irena

Urodila se vám jablka? Zkuste tento skvělý jablečný koláč

Chcete z jablek vykouzlit zákusek, který bude vypadat a chutnat naprosto luxusně, přestože s ním budete hned hotová? Tak zkuste koláč s jablečným pudinkem z našeho dnešního receptu. Uvidíte, že vaše očekávání ještě předčí, a že vám jedna porce nebude stačit.
jablečný koláč
Jablka a čokoláda - to je skvělá kombinace. (foto: prirodajelek.cz)

Ingredience na jablečný koláč

Na piškotové těsto na jablečný koláč si připravte následující:

  • 3 vejce
  • 125 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 10 g bramborového škrobu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • Špetku soli

Při přípravě jablečného pudinku se neobejdete bez těchto ingrediencí:

  • 800 gramů jablek
  • 200 ml odstáté nebo převařené vody
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 1 skořicový cukr

Na vanilkový krém budete potřebovat:

  • 300 gramů smetany na šlehání
  • 150 g zakysané smetany
  • Ztužovač do šlehačky
  • 75 g moučkového cukru

Kromě toho budete na dozdobení potřebovat 200 g hořké čokolády na vaření.

Příprava jablečného koláče je velmi jednoduchá

Nejdříve si rozklepněte vejce a oddělte si žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do hutného sněhu. Do sněhu opatrně zapracujte mouku s práškem do pečiva š škrob. Nakonec do těsta zapracujte také lehce osolené žloutky.

Těsto dejte rovnou péct, navrstvěte ho na plech tak, aby bylo asi jeden a půl až dva centimetry tlusté. Pečte po dobu 20-25 minut při teplotě 180 °C. Upečené těsto nechte vychladnout.

Jablka si omyjte, očistěte a okrájejte od jadřinců a bubáků. Pak je nakrájejte na kostičky, přesypte do hrnce, zalijte vodou a dejte dusit. Při dušení je možná bude třeba jednou nebo dvakrát podlít, závisí na odrůdě. Jakmile jablka změknou na kašovitou hmotu, přidejte k nim pudink a skořicový cukr. Zlehka vařte, dokud hmota nezíská konzistenci jogurtu. Hotový pudink navrstvěte na korpus.

Smetanu, zakysanou smetanu, ztužovač do šlehačky i cukr vyšlehejte na vysoké otáčky. Hotovu šlehačku napěchujte do cukrářského sáčku a naneste ji na jablečný pudink. Na vrch nastrouhejte souvislou vrstvu čokolády. Hotový koláč dejte alespoň na hodinu do lednice, aby vám pořádně zatuhl. Podávejte chlazený. Nechte si chutnat!

K TÉMATU  Recepty ze zahrádky: V hlavní roli sladké a šťavnaté hrušky

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jablečný koláč, který máte za deset minut hotový. Vyzkoušíte?

Jemný a lahodný, to je balkánský jablečný koláč

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek