Pondělí , 13. 01. 2025

Edita

Makový a ořechový závin jako od babičky

Listové těsto na závin není třeba kupovat, s naším receptem si ho, respektive skvělou alternativu k němu, snadno připravíte i doma. A když už jsme u těch závinů, máme pro vás kromě toho i recept na dvě náplně – ořechovou a makovou. Obě varianty hravě předčí jakékoli záviny ze supermarketu.
závin
Závin nemusíte kupovat, upečte si svůj vlastní! (foto: receptty.cz/)

Ingredience na závin

Na domácí těsto na závin budete potřebovat:

  • 650 g moučkového cukru
  • 600 g hladké mouky
  • 250 g másla nebo Hery
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 2 čajové lžičky medu
  • 1 kostičku droždí (42 g)
  • 1 vaječný žloutek na potření těsta

Na ořechovou náplň si nachystejte:

  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g moučkového cukru
  • 100 g meruňkové marmelády
  • 100 g strouhaného perníku
  • 75 ml plnotučného mléka
  • Nastrouhanou kůru z 1 citronu

Maková náplň se skládá z:

  • 250 g mletého máku
  • 250 g moučkového cukru
  • 100 g broskvové marmelády
  • 100 g strouhaného perníku
  • 75 ml plnotučného mléka
  • Nastrouhanou kůru z 1 citronu

Příprava

Nejprve si zadělejte kvásek. Přibližně 50 ml mléka si zahřejte asi na 30 °C (na plotně nebo na chvilku v mikrovlnce) a rozmíchejte v něm kostku droždí a med. Kvásek nechte na teplém a tmavém místě pracovat alespoň půl hodiny. Hotový kvásek přelijte do mouky a zapracujte ho do ní spolu se změklým máslem. Nakonec přidejte mléko a pokračujte ve hnětení, dokud nevznikne jemné a vláčné těsto.

Hotové těsto nechte v míse přehozené čistou utěrkou na teplém a stinném místě alespoň hodinu vykynout. Vykynuté těsto si rozválejte na tenko a rozdělte ji na dva stejně velké obdélníky. Každý díl těsta naplníte jednou náplní. Ty si můžete připravit, zatímco vám kyne těsto. Postup je v obou případech stejný, liší se jen hlavní ingrediencí a druhem marmelády.

Všechny suché suroviny na jednotlivé náplně dobře promíchejte, aby vznikly pokud možno homogenní směsi. Pak do nich postupně zapracujte marmeládu a mléko. Výsledkem by měla být lepkavá sladká hmota, která drží pohromadě. Tuto hmotu naneste na těsto a následně závin klasickým způsobem zaviňte.

Závin bude chutnat ještě lépe, pokud ho před pečením necháte přes noc v lednici, není to ale nutné. Ať už pečete rovnou, nebo až druhý den, položte oba záviny na plech s pečicím papírem a pomocí mašlovačky je potřete vaječným žloutkem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut, dokud nezezlátnou. Podávat je můžete teplé i studené. Nechte si chutnat!

K TÉMATU  Kokosový koláč zvládne každá správná hospodyňka během chvíle. Po upečení se po něm jenom zapráší

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Krtkův dort bez pečení, který si jednoduše zamilujete

Banány, jahody, kiwi a kokos: dezert s puncem exotiky

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

0.0/5

30 minut

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek