Úterý , 10. 12. 2024

Julie

Domácí větrníkové řezy předčí i dorty z cukrárny

Chystáte rodinnou oslavu? Nebo si jen chcete opravdu užít zákusek po nedělním obědě? Pak vyzkoušejte naše domácí větrníkové řezy. Vydají za celou krabici dortů z cukrárny a chutnají dětem i dospělým. Uvidíte, že se po nich hned zapráší. A i když je dnešní recept o trošku pracnější než ty, na které jste na našich stránkách zvyklá, ale výsledek rozhodně stojí za to.
větrníkové řezy
Větrníky trochu jinak! (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Ingredience na větrníkové řezy

Na nadýchané větrníkové řezy – korpus si připravte:

  • 6 vajec
  • 200 ml odstáté vody
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 200 g hladké mouky
  • Sůl

Na vanilkový krém budete potřebovat:

  • 400 ml kondenzovaného mléka, nebo ještě lépe karamelového Salka
  • 1 l plnotučného mléka
  • 250 g másla
  • 2 vanilkové pudinky

Šlehačka se skládá z:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 balení ztužovače do šlehačky nebo želatiny

Při přípravě karamelové polevy se neobejdete bez:

  • 300 g moučkového cukru
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 100 g másla

Příprava

Začněte přípravou těsta. V hrnci si smíchejte vodu s olejem a na mírném plamenu si směs přiveďte k varu. Vřící směs si přisolte a pak do ní za stálého míchání přisypávejte mouku. Vařte a míchejte, dokud se těsto nepřestane lepit na hrnec i na vařečku. Pak těsto z plotny odstavte, překlopte ho do mísy a nechte chladnout na pokojovou teplotu.

Mezitím si vyklepněte vejce do jiné misky a vidličkou je rozšlehejte. Rozšlehaná vejce postupně přelévejte do vychladlého těsta. Po každém přidání vajec těsto dobře zpracujte. Těsto přelijte na dva stejně velké plechy vyložené pečicím papírem. Oba díly těsta dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, hotové budou za 20 minut. Upečený korpus nechte vychladnout.

Na mírném plamenu si přiveďte k varu mléko a rozmíchejte v něm oba pudinky. Ty uvařte podle návodu. Hotový pudink odstavte z plotny, a dokud je ještě horký, rozmíchejte v něm na kousky nakrájené máslo. Odlijte si trošku Salka, které použijete do šlehačky, a zbytek přelijte do pudinku. Vše dobře rozmíchejte, aby vám vznikl jemný lesklý krém vonící po vanilce a karamelu.

Pudinkový krém nechte vystydnout a natřete jím jeden díl korpusu. Na krém přijde šlehačka – vyšlehejte si smetanu spolu se ztužovačem a naneste ji na krémovou vrstvu. Nejlepší  efekt docílíte, když použijete cukrářský sáček. Korpus s krémem a šlehačkou dejte alespoň na hodinu do lednice, aby šlehačka ztuhla a držela tvar, než ji překlopíte druhým dílem korpusu.

K TÉMATU  Vaření v jednom hrnci. Recepty na jídla, která připravíte s využitím jediné nádoby

Na vrchní díl korpusu přijde karamelová poleva. Ve vodní lázni si rozpusťte máslo a rozmíchejte v něm moučkový cukr. Směs vařte ve vodní lázni, dokud se cukr nezačne měnit v karamel. Pak začněte opatrně po částech dolévat smetanu. Hotovou karamelovou polevou rovnou potřete horní díl korpusu.

Zákusek dejte na dvě až tři hodiny do lednice, aby všechny vrstvy dobře zatuhly. Servírujte chlazený. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Krémové řezy z listového těsta: zpracujte těsto trochu jinak

Krémové řezy: Budou se vám rozplývat na jazyku!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek