Domácí větrníkové řezy předčí i dorty z cukrárny
Ingredience na větrníkové řezy
Na nadýchané větrníkové řezy – korpus si připravte:
- 6 vajec
- 200 ml odstáté vody
- 200 ml slunečnicového oleje
- 200 g hladké mouky
- Sůl
Na vanilkový krém budete potřebovat:
- 400 ml kondenzovaného mléka, nebo ještě lépe karamelového Salka
- 1 l plnotučného mléka
- 250 g másla
- 2 vanilkové pudinky
Šlehačka se skládá z:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 balení ztužovače do šlehačky nebo želatiny
Při přípravě karamelové polevy se neobejdete bez:
- 300 g moučkového cukru
- 200 ml smetany na šlehání
- 100 g másla
Příprava
Začněte přípravou těsta. V hrnci si smíchejte vodu s olejem a na mírném plamenu si směs přiveďte k varu. Vřící směs si přisolte a pak do ní za stálého míchání přisypávejte mouku. Vařte a míchejte, dokud se těsto nepřestane lepit na hrnec i na vařečku. Pak těsto z plotny odstavte, překlopte ho do mísy a nechte chladnout na pokojovou teplotu.
Mezitím si vyklepněte vejce do jiné misky a vidličkou je rozšlehejte. Rozšlehaná vejce postupně přelévejte do vychladlého těsta. Po každém přidání vajec těsto dobře zpracujte. Těsto přelijte na dva stejně velké plechy vyložené pečicím papírem. Oba díly těsta dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, hotové budou za 20 minut. Upečený korpus nechte vychladnout.
Na mírném plamenu si přiveďte k varu mléko a rozmíchejte v něm oba pudinky. Ty uvařte podle návodu. Hotový pudink odstavte z plotny, a dokud je ještě horký, rozmíchejte v něm na kousky nakrájené máslo. Odlijte si trošku Salka, které použijete do šlehačky, a zbytek přelijte do pudinku. Vše dobře rozmíchejte, aby vám vznikl jemný lesklý krém vonící po vanilce a karamelu.
Pudinkový krém nechte vystydnout a natřete jím jeden díl korpusu. Na krém přijde šlehačka – vyšlehejte si smetanu spolu se ztužovačem a naneste ji na krémovou vrstvu. Nejlepší efekt docílíte, když použijete cukrářský sáček. Korpus s krémem a šlehačkou dejte alespoň na hodinu do lednice, aby šlehačka ztuhla a držela tvar, než ji překlopíte druhým dílem korpusu.
Na vrchní díl korpusu přijde karamelová poleva. Ve vodní lázni si rozpusťte máslo a rozmíchejte v něm moučkový cukr. Směs vařte ve vodní lázni, dokud se cukr nezačne měnit v karamel. Pak začněte opatrně po částech dolévat smetanu. Hotovou karamelovou polevou rovnou potřete horní díl korpusu.
Zákusek dejte na dvě až tři hodiny do lednice, aby všechny vrstvy dobře zatuhly. Servírujte chlazený. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Krémové řezy z listového těsta: zpracujte těsto trochu jinak