Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

3 recepty na grilovanou chobotnici. Připravte si večeři jako z luxusní restaurace

V české kuchyni se příliš nevyskytuje. Když už máte chuť na plody moře, nejspíš si zajdete do restaurace. Mnohem levnější variantou je ale připravit si chobotnici doma. Zvládnete to za pár minut.
chobotnici
Správně připravená chobotnice není "jako žvejkačka". S námi ji zvládnete připravit i doma.

Ve větších supermarketech chobotnici bez problémů seženete, existují však i specializované prodejny či prodejny pro velkoobchody i drobné podnikatele, kde jsou chobotnice nedílnou součástí sortimentu chlazených ryb a mořských plodů. Taková chobotnice pro dvě osoby vás navíc mnohdy vyjde levněji než jeden oběd v restauraci. 

Můžete ji konzumovat za tepla nebo klidně i studenou v salátech. Níže najdete hned tři recepty, díky kterým si chobotnici zamilujete.

Grilovaná chobotnice s pečenými rajčátky a česnekem

chobotnice
Plátek masa vám ogriluje každý. Ale s takovými plody moře ohromíte.

Co budete potřebovat?

1 chobotnici (velikost zvolte dle počtu osob)

1 celý keřík cherry rajčátek

1 paličku česneku

1 větší mrkev

1 velkou cibuli

1 kořenovou petržel

5 lžic kvalitního olivového oleje

2 lžíce citrónové šťávy

sůl, pepř

Příprava

  1. Nejprve si do velkého hrnce natočte vodu a dejte ji vařit. Do hrnce se musí vejít celá chobotnice. Do vody přidejte očištěnou mrkev, cibuli a kořenovou petržel, zeleninu můžete nakrájet na větší kusy nebo ji klidně nechte v celku.
  2. Mezitím si očistěte chobotnici, pokud jste ji tedy nekoupili již zbavenou vnitřností a inkoustu. Nejprve hlavu chobotnice obraťte naruby a vyjměte celý její obsah. Pak špičkou nože vydloubněte oči a skrze vzniklou dírku vyjměte žlázy s inkoustem.
  3. Jakmile se vývar začne vařit, vezměte chobotnici do kleští a na dvě vteřiny ji ponořte do vroucího vývaru a rychle ji zase vyjměte. Takto opakujte ještě dvakrát. Pokud byste chobotnici do vývaru ponořili celou hned a neučinili tento proces, zůstane tvrdá a “žvýkací”. Poté, co ji třikrát spaříte, ji můžete už do vývaru ponořit celou. Vařte ji přibližně jednu hodinu, ne však méně než padesát minut.
  4. Až stanovená doba uplyne, vyjměte ji z vývaru a nechte ji chvilku vychladnout. Poté ji nakrájejte, nejprve oddělte jednotlivá chapadla, pak rozkrájejte zbytek.
  5. Rozpalte si gril, klidně ale postačí i pánev. Pokud budete chobotnici připravovat na grilu, potřete ji olivovým olejem, osolte ji a opepřete. Dejte ji grilovat, na každou stranu by měly stačit dvě až tři minuty. Jestliže budete chobotnici dělat na pánvi, nakapejte na ni lžíci olivového oleje a chobotnici dejte smažit. Osolte ji a opepřete.
  6. Kromě toho si dejte grilovat i cherry rajčátka lehce posolená a pokapaná olivovým olejem. Česnek buď grilujte rovnou celý, tak jak je, nebo jednotlivé stroužky oddělte, oloupejte a grilujte v alobalu. Takto postupujte i v případě, že budete česnek opékat na pánvi nebo v troubě, nemusíte však používat alobal. 
  7. Nakonec chobotnici naservírujte na talíř s cherry rajčátky a česnekem a vše bohatě zakapejte olivovým olejem a čerstvou citrónovou šťávou.
K TÉMATU  3 tipy na lehký a chutný letní oběd

Chobotnice se špenátovým salátem 

Co budete potřebovat?

1 chobotnici

3 hrsti čerstvého špenátu

3 stroužky česneku

1 malou cibuli

3 dcl kvalitního olivového oleje

3 lžíce balsamikového octa

2 lžíce citrónové šťávy

sůl, pepř 

Příprava

  1. Chobotnici si očistěte a uvařte v zeleninovém vývaru jako v předchozím receptu. Pak ale chobotnici nechte zcela vychladnout. Připravte si misku a nalijte do ní 2 dcl kvalitního olivového oleje, přidejte čerstvý drcený pepř a sůl. Vystydlou a na menší kousky rozkrájenou chobotnici naložte do oleje a pořádně promíchejte. Nechte ji marinovat alespoň půl dne, nejlépe přes noc.
  2. Druhý den nakrájejte na kolečka česnek a menší cibuli na malé kostičky a propláchněte si špenát. Na pánev nakapejte pár kapek olivového oleje a opečte cibuli. Jakmile začne sklovatět, přidejte česnek. Nakonec do pánve vhoďte špenát, osolte a opepřete podle chuti a ještě ho zakápněte olivovým olejem. Vyčkejte tři až pět minut a můžete servírovat.
  3. Nejprve na talíř rozložte špenát a na něj položte jednotlivé kousky chobotnice. Špenátový salát pokapejte citrónovou šťávou a balsamikovým octem. 

Chobotnice na řecký způsob

chobotnice
Takto naservírovaná chobotnice je luxusní a delikatesní záležitost.

Co budete potřebovat?

1 chobotnici

1 láhev kvalitního bílého vína

1 cibuli

2 velká rajčata

3 stroužky česneku

1 dcl kvalitního olivového oleje

1 hrst čerstvé petrželky

2 špetky čerstvého nebo sušeného oregana

sůl, pepř

Příprava

  1. Chobotnici si rovněž uvařte ve vývaru, rozkrájejte ji na větší kusy a opečte ji na olivovém oleji. Následně na pánev přilijte půl lahve bílého vína a přiklopte ji pokličkou. Nechte deset minut dusit, pak dolijte zbytek vína a opět deset minut duste.
  2. Nyní si krátce spařte rajčata a oloupejte je. Rozkrájejte je na malé kousky, stejně si nakrájejte i cibuli a česnek. Pak obojí osmahněte na pánvi a následně vše přidejte k chobotnici.
  3. Nakonec přihoďte i rajčata. Pokrm osolte, opepřete a přidejte oregano a petrželku. Ještě dvě minuty poduste. Jako přílohu můžete zvolit čerstvý chléb nebo opečené brambory s rozmarýnem.
K TÉMATU  Zákusek, který běžně v Česku nedostanete. Připravíte si ho?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Luxusní domácí dort z jablečného těsta. Vyzkoušíte?

Domácí marináda povýší grilování na opravdový gurmánský zážitek

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek