Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Luxusní domácí dort z jablečného těsta. Vyzkoušíte?

Mrkvové dorty asi znáte. Dnes však pro vás máme opravdovou specialitu – luxusní dort z jablečného těsta. Náš recept počítá s kyselejší odrůdou jablek, budete-li mít opravdu sladká jablíčka, můžete směle snížit podíl cukru až na polovinu. Zákusek bude sladký i tak, postará se o to lahodný grankový krém a čokoládová poleva.
domácí dort
Jablíčka jako základ dortu? Proč ne! (Foto: prirodajelek.cz)

Ingredience na domácí dort

Na upečení korpusu na domácí dort si připravte

  • 700 g jablek
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 50 g Granka
  • 25 g holandského kakaa
  • 15 g skořice
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetku soli

Na krém budete potřebovat:

  • 500 ml zakysané smetany
  • 100 g Granka

Na čokoládovou polevu si nachystejte:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g moučkového cukru
  • 40 g másla

Příprava

Vejce si rozklepněte do mísy, zlehka je prosolte a spolu s cukrem je vyšlehejte do hutného krému. Do krému postupně zapracujte mléko, olej a holandské kakao s Grankem. Pak přidejte prášek do pečiva se skořicí. Místo skořice můžete využít také skořicový cukr. Nakonec do těsta zapracujte mouku tak, aby bylo hladké. Těsto přetáhněte potravinářskou fólií a nechte ho chvíli odpočinout.

V mezičase si očistěte, oloupejte a vykrájejte jablka. Ta pak nahrubo nastrouhejte a jemně zapracujte do odpočatého těsta. Těsto přelijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Upečené bude za 25-30 minut. Že je hotové nejsnáze poznáte, když do něj bodnete špejlí.

Zatímco se vám peče korpus, připravte si krém a polevu. Krém je snazší, zakysanou smetanu stačí vyšlehat s Grankem a máte hotovo. Čokoládu na polevu je třeba rozpustit ve vodní lázni. Do rozpuštěné čokolády nejprve rozmíchejte cukr a pak u změklé máslo.

Na upečený a vystydnutý korpus nejprve naneste asi dvoucentimetrovou vrstvu krému, kterou přelijte čokoládovou polevou. Zákusek pak dejte alespoň na dvě hodiny do lednice, aby zatuhl. Podávejte chlazený, skvěle chutná dozdobený domácí šlehačkou. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Urodila se vám jablka? Zkuste tento skvělý jablečný koláč

Rychlý jablečný koláč, který si zamilují děti i dospělí

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek