Čtvrtek , 02. 02. 2023

Nela a Hromnice

Dýňová sezona: 3 podzimní tradiční i netradiční recepty

Sezóna cuket skončila a na řadu přichází sezóna dýní. Dýně jsou v podzimním období využívány nejen jako dekorace. Věděli jste, že z obyčejné dýně můžete připravit spoustu pokrmů, které si zamilujete? Inspirujte se a vyzkoušejte některý z nich.
dýňová
Dýňová polévka je klasika, co nikdy neomrzí.

Dýňová polévka se zázvorem a praženými dýňovými semínky

Dýňová polévka je jakousi podzimní klasikou, co se týká dýňových receptů. Připravte si tuto lahodnou polévku, která vás rozhodně v následujících deštivých dnech zahřeje.

Budete potřebovat:

  • 1 dýni hokaido
  • 2 brambory (nemusí být)
  • 1 litr vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
  • 100 ml smetany
  • 1,5 čajové lžičky zázvoru
  • 1 čajová lžička kari
  • sůl, pepř, olivový olej, bylinky

Postup přípravy:

  1. Dýni důkladně umyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na menší kousky.
  2. Do hrnce nalijte 2 polévkové lžíce olivového oleje, na kterém dýni orestujte.
  3. Dejte si záležet a dýni na oleji nechte pořádně osmahnout.
  4. Posléze přidejte kari, nastrouhaný zázvor, nakrájené brambory a vše zalijte vývarem.
  5. Vařte asi 20 minut – dokud nebude zelenina měkká.
  6. Nakonec všechno rozmixujte, přidejte smetanu, dochuťte podle vlastní chuti a dozdobte nasekanými bylinkami – opět jejich výběr závisí na vás.
  7. Podávejte s praženými dýňovými semínky.

Dýňová pomazánka se sezamem

Milovníci pomazánek si jistě smlsnou na pomazánce z dýně, která je velmi lehká a hlavně chutná.

Budete potřebovat:

  • 1 dýni hokaido
  • ¼ hrnku pasty tahini
  • 2 stroužky česneku
  • šťávu z půlky citronu
  • olivový olej
  • sůl, pepř, římský kmín, rozmarýn

Postup přípravy:

  1. Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Než se trouba nahřeje, připravte si ingredience.
  3. Dýni pořádně očistěte a omyjte. Rozkrojte ji a vydlabejte její vnitřek. Dužinu pak nakrájejte na kostky a vložte na plech, který jste si vyložili pečicím papírem.
  4. Kostky dýně zakápněte olivovým olejem a lehce osolte.
  5. Plech vložte do trouby a pečte asi 45-50 minut – dokud není dýně měkká.
  6. Jakmile je dýně hotová, nechte ji vychladnout.
  7. Po vychladnutí ji společně s ostatními ingrediencemi vložte do mixéru a rozmixujte.
  8. Nakonec už jen dochuťte dle své chuti.
K TÉMATU  Balkánská plněná kuřecí prsa v pečicím papíru
dýňová
Pomazánku můžete servírovat například na opečeném plátku chleba nebo jako dip k nachos.

Americký dýňový koláč

Na korpus budete potřebovat:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 1 kávovou lžičku cukru krupice
  • 75 ml studené vody
  • špetku soli
  • formu o průměru 23 cm

Postup přípravy:

  1. Mouku a sůl prosejte a smíchejte s máslem. Aby se vám lépe pracovalo, nakrájejte máslo na menší kostičky.
  2. Začněte zpracovávat hmotu, která by měla tvořit menší hrudky (něco jako drobenka).
  3. Přidejte cukr a opět zpracujte v hrudky.
  4. Postupně přilejte vodu a pomocí vidličky ji do těsta vmíchejte.
  5. Nakonec celé těsto ručně pořádně zpracujte, zabalte do fólie a nechte alespoň jednu hodinu uležet v lednici.
  6. Vytáhněte těsto z lednice a troubu předehřejte na 220 °C.
  7. Jakmile má těsto pokojovou teplotu, rozválejte ho do kruhu (snažte se, aby velikost byla podobná velikosti formy).
  8. Těsto vložte do formy a vytvarujte.
  9. Na korpus položte pečicí papír a zasypte ho sušenými fazolemi.
  10. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Jakmile začnou okraje růžovět, korpus vytáhněte, odstraňte papír s fazolemi a dopečte ještě 5 minut. 

Na náplň budete potřebovat:

  • 430 g dýňového pyré (předem si uvařte dýni do měkka a rozmixujte ji v pyré)
  • 3 vejce
  • 240 ml šlehačky
  • 60 ml plnotučného mléka
  • 250 g třtinového cukru
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • ¼ kávové lžičky soli
  • 1 ½ kávové lžičky mleté ​​skořice
  • ½ kávové lžičky mletého zázvoru
  • ¼ kávové lžičky mletého muškátového oříšku
  • špetku mletého hřebíčku

Postup přípravy:

  1. Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 190 °C.
  2. V míse rozšlehejte dýňové pyré, vajíčka a třtinový cukr.
  3. Následně přidejte kukuřičný škrob, sůl, koření, a opatrně šlehačku a mléko.
  4. Šlehejte opravdu důkladně, všechny ingredience se musí dokonale spojit. Nelekněte se, náplň je hustší než náplně, na které jsme zvyklí.
  5. Jakmile je náplň hotová, nalijte ji na korpus, zakryjte alobalem (předejdete tak spálení okrajů) a vložte do trouby asi na 20 minut.
  6. Po 20 minutách alobal sundejte a dopečte dalších asi 20 minut.
  7. Hotový koláč nechte zcela vychladnout a minimálně 3 hodiny by se měl vychladit v lednici.
K TÉMATU  Bramborový fondán. Nejčastější příloha k jídlu trochu jinak
koláč
Pro Američany je dýňový koláč něco jako pro nás štrůdl s jablky. Víte, jak takový koláč připravit?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Recepty ze zahrádky: 6 dobrot, které připravíte z dýně Hokaido

Recepty ze zahrádky: Cuketa a 6 receptů, kde hraje hlavní roli

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
www.delish.com, www.goodhousekeeping.com
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
www.delish.com, www.goodhousekeeping.com

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek