Pondělí , 30. 01. 2023

Robin

Pravé domácí tiramisu od A až do Z!

Tiramisu je tradiční italský dezert a receptů na něj jste určitě viděli desítky. Ale už jste si někdy připravili poctivé tiramisu od A až do Z?
tiramisu
Tiramisu je sice klasika, ale skvělá! (foto: 123RF)

Pravda, na skutečné tiramisu byste potřebovali také likér Amaretto, ale naše verze je vhodná i pro děti. Pokud byste skutečně chtěli alkoholický zákusek, není nic snazšího než Amaretto, případně brandy, whiskey nebo třeba Baileys přidat do kávové směsi, ve které se namáčejí piškoty. V takovém případě není třeba kávu přislazovat.

Ingredience na tiramisu

Cukrářské piškoty:

  • 40 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 balení skořicového cukru na posypání

Krém z mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 40 g moučkového cukru
  • 25 ml kondenzovaného mléka s vysokým obsahem tuku
  • 5 ml vanilkového aroma nebo 5 g mleté vanilky

Kávová složka:

  • 100 ml vody
  • 40 g granulované kávy
  • 15 g cukru krystal
  • 15 g holandského kakaa

Příprava

Vejce rozklepněte a oddělte bílek od žloutku. Bílek smíchejte s moučkovým cukrem a vyšlehejte z něj hutný sníh. Pak do něj přidejte žloutek a vypracujte krém. Do krému prosejte mouku a vypracujte hladké stejnoměrné těsto. To napěchujte do cukrářského pytlíku, pomocí kterého z něj na plech vyložený pečicím papírem vytvarujte piškoty. Piškoty ještě před pečením zlehka posypte skořicovým cukrem a pak je dejte na 8 minut péct do trouby předehřáté na 180 °C.

Zatímco se vám piškoty pečou, uvařte si velmi silnou instantní kávu ze 100 ml vody a 40 g kávových granulí. Kávu oslaďte. Budete muset ji hodně dobře rozmíchat a pak ji nechte vychladnout. Mezitím mascarpone vyšlehejte spolu s vanilkovým aroma a do směsi přidejte kondenzované mléko. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem a pak ji zapracujte do mascarpone.

Upečené piškoty namáčejte ve vystydlé kávě a vyskládejte je na dno hranaté formy. Na piškoty naneste hutnou vrstvu mascarpone a na závěr tiramisu bohatě posypte holandským kakaem. Před servírováním dejte tiramisu alespoň na dvě hodiny do lednice. Nechte si chutnat!

K TÉMATU  Skvělý recept na rychlé kuře po Řecku. Přineste si kus zahraničí domů

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tiramisu palačinky jako odpolední dezert pro lepší den

Nejlepší bábovka, jakou jste kdy ochutnali

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek