Středa , 24. 04. 2024

Jiří

Pravé domácí tiramisu od A až do Z!

Tiramisu je tradiční italský dezert a receptů na něj jste určitě viděli desítky. Ale už jste si někdy připravili poctivé tiramisu od A až do Z?
tiramisu
Tiramisu je sice klasika, ale skvělá! (foto: 123RF)

Pravda, na skutečné tiramisu byste potřebovali také likér Amaretto, ale naše verze je vhodná i pro děti. Pokud byste skutečně chtěli alkoholický zákusek, není nic snazšího než Amaretto, případně brandy, whiskey nebo třeba Baileys přidat do kávové směsi, ve které se namáčejí piškoty. V takovém případě není třeba kávu přislazovat.

Ingredience na tiramisu

Cukrářské piškoty:

  • 40 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 balení skořicového cukru na posypání

Krém z mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 40 g moučkového cukru
  • 25 ml kondenzovaného mléka s vysokým obsahem tuku
  • 5 ml vanilkového aroma nebo 5 g mleté vanilky

Kávová složka:

  • 100 ml vody
  • 40 g granulované kávy
  • 15 g cukru krystal
  • 15 g holandského kakaa

Příprava

Vejce rozklepněte a oddělte bílek od žloutku. Bílek smíchejte s moučkovým cukrem a vyšlehejte z něj hutný sníh. Pak do něj přidejte žloutek a vypracujte krém. Do krému prosejte mouku a vypracujte hladké stejnoměrné těsto. To napěchujte do cukrářského pytlíku, pomocí kterého z něj na plech vyložený pečicím papírem vytvarujte piškoty. Piškoty ještě před pečením zlehka posypte skořicovým cukrem a pak je dejte na 8 minut péct do trouby předehřáté na 180 °C.

Zatímco se vám piškoty pečou, uvařte si velmi silnou instantní kávu ze 100 ml vody a 40 g kávových granulí. Kávu oslaďte. Budete muset ji hodně dobře rozmíchat a pak ji nechte vychladnout. Mezitím mascarpone vyšlehejte spolu s vanilkovým aroma a do směsi přidejte kondenzované mléko. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem a pak ji zapracujte do mascarpone.

Upečené piškoty namáčejte ve vystydlé kávě a vyskládejte je na dno hranaté formy. Na piškoty naneste hutnou vrstvu mascarpone a na závěr tiramisu bohatě posypte holandským kakaem. Před servírováním dejte tiramisu alespoň na dvě hodiny do lednice. Nechte si chutnat!

K TÉMATU  Skvělý nepečený krémeš se stane vaším oblíbeným zákuskem

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tiramisu palačinky jako odpolední dezert pro lepší den

Nejlepší bábovka, jakou jste kdy ochutnali

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek