Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Nejlepší bábovka, jakou jste kdy ochutnali

Spousta hospodyněk kouká na bábovku tak trochu skrz prsty, má punc obyčejného zákusku pro staromilce. Ale dnes vás přesvědčíme o opaku. Přinášíme vám totiž recept na nejlepší bábovku, kterou jste v životě ochutnala. Svou souhrou čokoládových, kávových a krémových chutí vám připomene oblíbené tiramisu. Přesvědčte se s námi, že bábovka nemusí být fádní! Na rozdíl od mnoha jiných dezertů si ušetříte spoustu práce.
bábovka
Upečte si tu nejlepší domácí bábovku! (foto: prirodajelek.cz)

Bábovka – ingredience

Bábovka je opravdu oblíbeným dezertem! K upečení této lahodné bábovky budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g moučkového cukru
  • 50 ml rostlinného oleje nebo 60 g másla
  • 50 ml vody
  • 20 g instantní granulované kávy
  • 20 g holandského kakaa
  • 10 ml rumu nebo odpovídající množství rumového aroma
  • 3 celá vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • Máslo a strouhanka na vysypání bábovkové formy

Příprava

Vejce si rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Do žloutků přilejte olej a smetanu a vše dobře rozmíchejte. Do vzniklé směsi prosejte mouku s práškem do pečiva a začněte zpracovávat těsto. Z bílků a cukru vyšlehejte hutný sníh, který do těsta zlehka zapracujte. Jakmile je těsto hotové, jednu polovinu přelijte do formy, kterou si nejprve vymažte máslem a vysypte strouhankou.

Vodu si v rychlovarné konvici nebo v mikrovlnce přiveďte k varu a rozmíchejte v ní instantní kávu. Bude o poznání hustší, než jste zvyklá. Do horké kávy rozmíchejte také holandské kakao a rum, případně rumové aroma. Směs nechte trochu vychladnout a pak ji zapracujte do druhé poloviny těsta.

Zbytek těsta opatrně přelijte do formy na pečení. Těsto nechte pár minut odstát, než ho dáte péci do trouby předehřáté na 180 °C. Bábovka bude upečena za 40-45 minut, je dobré ji zkontrolovat pomocí špejle. Servírujte posypanou moučkovým či vanilkovým cukrem a přizdobenou čerstvě vyšlehanou šlehačkou nebo s domácí čokoládovou polevou. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rychlá hrníčková bábovka z Granka vhodná i pro začátečníky

Bábovka bez mouky, která je vhodná i pro celiaky. Je skvělá!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek