Čtvrtek , 25. 04. 2024

Marek

3 nejoblíbenější jablečné dezerty. Jak na ně?

Jak známo, jablka jsou zdravá, a dokonce dietní pokrm. A kromě toho se z nich dělají ty nejlepší dezerty! Pojďte s námi vyzkoušet ty nejlepší dezerty z jablek, které jsou snadné a zároveň udělají na domácím stole pěknou parádu. Na podzim jsou recepty z jablek nejlepší, všem se na ně sbíhají sliny a taky nás často v chladném podzimu pěkně zahřejí. Tak s chutí do toho!
jablečné dezerty
Jablka jsou skvělou ingrediencí do dezertů (foto: 123Rf)

Pečená jablka

Mezi nejjednodušší jablečné dezerty ze všeho patří jablka prostě upéct. Stačí z nich jen vyříznou jadřince a naskládat do pekáče. Ten už jen šoupněte do trouby a asi patnáct minut nechte péct. Ochutit je v pekáčku můžete skořicovým cukrem – to je klasika. Pokud chcete víc zaexperimentovat, přidejte k nim třeba zázvor, sušené meruňky, vlašské ořechy, nebo taky med.

Vynikající je také směs z míchaného tvarohu, cukru, a žloutku, kterou naplníte jablka. A abychom nezapomněli, dalším klasickým plnivem jsou třeba brusinky.

jablečné dezerty pečená jablka
Už jste vyzkoušeli pečená jablka? (Foto: 123RF)

Jablečný závin neboli štrúdl

Jak známo jablečný závin je tím lepší, čím je jeho těsto tenčí a čím má bohatší ingredience. Někdy je této kombinace těžké dosáhnout v ideální harmonii, ale když na to konečně přijdete, výsledek bude stát za to. Na internetu najdete stovky receptů na štrúdl a jistě už sami máte svůj oblíbený. Jen se neboje někdy zaexperimentovat a zkusit do něj přihodit třeba mandle, či jiné oříšky. Jistou stálicí jsou jistě rozinky, skořice a bezesporu i kapka rumu.

Ingredience:

Na náplň je třeba 1 kg jablek, 250 g rozinek, šťáva z jednoho citronu, 4 lžíce cukru. Na těsto budete potřebovat:

  • 250 g mouky,
  • 1 žloutek,
  • 1 lžíci olivového oleje,
  • 120 g vody.
  • 1 g soli,

Příprava

  1. Z vody, žloutku, mouky a soli uhněteme těsto.
  2. Těsto stočte do kuličky a potřete máslem. Dejte odležet na půl hodiny do lednice.
  3. Během toho si připravte náplň. Jablka omyjte, oloupejte a zbavte jádřinců.
  4. Následně je nakrájejte na plátky.
  5. Těsto z lednice rozválejte na tenko, rozložte na něj náplň a na závěr posypte cukrem.
  6. Vše srolujte do úhledného závinu.
  7. Závin se peče asi 40 minut při 180 °C, abyste docílili krásné zlatavé a křupavé kůrky, polijte jej během pečení rozpuštěným máslem.
K TÉMATU  Kakaové bábovičky bez lepku. Tady bílou mouku nenajdete!

Před podáváním ozdobte štrúdl šlehačkou, zmrzlinou nebo moučkovým cukrem.

strudl
Štrúdl je stará známá klasika. (Foto: 123RF)

Dezert jménem Šarlota

Že Šarlotu neznáte? Vždyť to je přímo kulinářská klasika! Pravda, v Česku ne příliš rozšířená. Je vynikající a zvládnou ji i naprostí začátečníci. Základem tohoto dezertu je těsto. Důležité je taky přidat dobře vypracovanou pěnu z bílků. Jako bonus můžete do těsta přisypat vanilku.

Výborným tipem je pekáč zespodu posypat krupicí, strouhankou nebo moukou, Šarlota pak získá křupavou kůrku. Jablečnou náplň můžete doplnit meruňkami, broskvemi, hruškami, nebo třeba rozinkami.

Ingredience:

  • 5 vajec,
  • 200 g cukru,
  • 160 g mouky,
  • 1 kg jablek (nejlépe tvrdších a kyselých),
  • 2 lžíce škrobu,
  • 2 lžičky skořice,
  • špetka soli,
  • 3 g citronové šťávy,
  • 1 lžička vanilkového cukru.
  • Na mazání: 30 g cukru, 50 g másla.

Příprava

  1. Vejce vyšlehejte s oběma cukry tyčovým mixérem, poté přidejte prosátou mouku a sůl.
  2. Těsto by mělo být krémové, dobře vyšlehané.
  3. Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
  4. Plátky jablek posypte skořicí smíchanou se škrobem a zakápněte citronovou šťávou.
  5. Pekáč vymažte máslem a nalijte 1/3 těsta, poté naskládejte na těsto jablka, zalijte jemnou vrstvou těsta a zase skládejte jablka.
  6. Vše zalijte rozpuštěným máslem a posypte cukrem. Vložte do trouby a pečte na 180 ° C po dobu 45 minut.
šarlota
Šarlota stojí za vyzkoušení. (foto: 123RF)

Tak a je hotovo!

Doufáme, že jsme vás naladili na podzimní pečení. Z jablek se při něm line přímo kouzelná vůně. Stačí si už jen uvařit kávu nebo čaj a koukat z okna, jak padá listí. Přejme vám, aby byly vaše dny prohřáté teplým podzimním sluníčkem a aby vám naše recepty přinesly spoustu radosti a krásných chvil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vynikající recept na jednoduchý koláč s jablky

Jablečné rolky se skořicí. Tenhle jednoduchý recept si zamilujete!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek