Čtvrtek , 25. 04. 2024

Marek

Vánočka bez zaplétání? Zkuste letos vánočkové muffiny

Také milujete vánočku, ale nevíte si rady s její výrobou? Pak vám to zjednodušíme v této netradiční podobě. Vánočkové muffiny perfektně nahradí klasickou českou dobrotu.
vánočkové muffiny
ilustrační obrázek

Málokdo si umí zimní období představit bez máslové a sladké vánočky k snídani. Pravdou zůstává, že jakmile ji ale jednou nakrojíte, její čerstvost se vytrácí a řez okorává. Vánočce v upravené podobě se ale nic takového nemůže stát. A kromě toho mají tyto vánočkové muffiny jednu obrovskou výhodu – můžete si je totiž předem naplnit oblíbenou marmeládou a ráno tak nebudete muset ztrácet čas jejich mazáním. Snídaně na cesty jako vyšitá!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Ta nejlepší vánočka s receptem od nás

České vánoční tradice. Stromeček obelstí mrtvé, šupina přináší peníze

Vánočkové muffiny

porce
g / porce
Ingredience:
  • 300
    300
    g
    polohrubé pšeničné mouky
  • 1
    1
    sáček
    vanilkového cukru
  • 80
    80
    ml
    plnotučného mléka
  • 20
    20
    g
    čerstvého droždí
  • 1
    1
    hrst
    rozinek
  • 1
    1
    špetka
    soli
  • 1
    1
    žloutek
  • 80
    80
    g
    másla
  • 3
    3
    lžíce
    třtinového cukru
  • 1
    1
    lžička
    citronové kůry
  • 1
    1
    celé vejce M
  • 10
    10
    lžic
    marmelády nebo povidel

Postup:

  1. Nejdříve si zadělejte na kvásek. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte jednu polévkovou lžíci mouky a vanilkový cukr. V teple nechte vzejít kvásek.

  2. Pšeničnou mouku si prosejte do větší misky a promíchejte ji se špetkou soli, třtinovým cukrem a citronovou kůrou. Ručně zapracujte povolené máslo a žloutek. Následně přidejte kvásek a vytvořte hladké, pružné těsto. Teprve do takto připraveného těsta přimíchejte opatrně rozinky. Misku s hotovým těstem přikryjte utěrkou a nechte kynout alespoň 1,5 hodiny.

  3. Kynuté těsto opatrně prohněťte. Rozdělte ho na deset částí a každou v ruce jemně rozplácněte a naplňte ji polévkovou lžíci marmelády nebo povidel. Náplň zabalte do těsta a připravené „kuličky“ skládejte rovnou do muffinových formiček. Nechte je v klidu kynout další půl hodiny.

  4. Mezitím si troubu předehřejte na 170 °C. Vánočkové muffiny potřete rozšlehaným vejcem a pečte přibližně 20 minut dozlatova.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
česká kuchyně
jednoduché recept
česká kuchyně
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

0.0/5

20 minut + 1 hodina tuhnutí v lednici

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek