Domů » Recepty » Tradiční velikonoční nádivka s jarními kopřivami
Pečení Recepty

Tradiční velikonoční nádivka s jarními kopřivami

nádivka
Připravte si domácí Velikonoční nádivku!
Velikonoční nádivka je tak trošku pozapomenuté tradiční české jídlo. A to je škoda, protože jde o rychlý a chutný pokrm, který si navíc můžete zpestřit čerstvou jarní kopřivou. Ta je totiž ve skutečnosti jednou z nejzdravějších bylinek, které u nás volně rostou. Naše babičky si z kopřiv dokonce připravovaly špenát.

Na základ velikonoční nádivky si připravte:

  • 250 g másla
  • 250 g uzeného masa
  • 12 tukových rohlíků (mohou být i ztvrdlé)
  • 8 vajec
  • 2 jarní cibulky

V kuchyni by vám nemělo chybět toto koření:

  • Sůl
  • Mletý pepř
  • Drcená majoránka
  • Mletý zázvor
  • Muškátový oříšek
  • Pažitka
  • 1-2 čerstvě utržené mladé kopřivy

Kromě toho budete potřebovat:

  • Vepřové sádlo nebo Heru na vymazání pekáče
  • Strouhanku

Příprava

Uzené maso dejte vcelku povařit ve vodě, aby se vám hezky stáhlo. Vodu nevylévejte, nechte ji vystydnout a dejte stranou, bude se vám hodit později. Povařené uzené nakrájejte na kostičky. Zatímco se vám maso vaří, můžete se vrhnout na přípravu základu nádivky. V míse utřete máslo s vaječnými žloutky. Přidejte sůl, pepř a další koření dle chuti. Základ by měla tvořit majoránka, zázvor, muškátový oříšek a pažitka.

Mladou kopřivu si pořádně omyjte ve vlažné vodě, raději hned několikrát. Pak ji nasekejte najemno a zpracujte do nádivky. Rohlíky si nakrájejte na kostičky stejné velikosti, jako mají kostičky uzeného masa. Rohlíky dejte do jiné mísy a prolijte je vývarem z masa. Nechte je chvilku namáčet a teprve pak je zapracujte do nádivky.

Z vaječných bílků vyšlehejte hutný sníh. Aby vám dobře držel, můžete přidat i trošku cukru, ale není to nutné. Sníh vmíchejte do nádivky spolu s kostičkami masa. Hotovou nádivku nechte půlhodinky odpočinout. Mezitím si pekáč vymažte sádlem nebo Herou a vysypte ho strouhankou. Odpočatou nádivku do pekáče dobře napěchujte a dejte ji péci do trouby předehřáté na 180 °C. Hotová bude za 25 minut. Nechte si chutnat!

Tip na závěr – pokud chcete zkusit další Velikonoční recepty, koukněte na článek, který je plný sladkých dobrot!

Přejeme vám, ať se nádivka povede a veselé Velikonoce!