Domů » Recepty » 5 sladkých velikonočních receptů, které stojí za to vyzkoušet
Recepty

5 sladkých velikonočních receptů, které stojí za to vyzkoušet

Velikonoce
Vyzkoušejte jeden z pěti receptů i vy!
Chcete na Velikonoce připravit nějaký tradiční pokrm ale došly vám nápady, nebo si nevíte rady s přípravou? Připravili jsme si pro vás 5 tipů na chutné Velikonoční dobroty, se kterými zaručeně o svátcích zazáříte!

Každý z nás milujeme tradiční chuť jídel, které nám s láskou připravovala naše babička. Avšak současná doba nabízí řadu zajímavých možností, jak většinu těchto klasických jídel posunout zas o kousek dál a nutno podotknout, že v tom jistou roli hraje také touha objevovat a zkoušet nové možnosti. Podívejte se, jak si Velikonoce můžete vychutnat tradičně, ovšem zase o trochu jinak.

Plněné velikonoční mazance

Budeme potřebovat:

  • 250 g špaldové mouky
  • 250 g pšeničné hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • 100 g třtinového cukru
  • 42 g droždí
  • Špetku soli, vanilky a muškátového oříšku
  • Citrónovou kůru
  • Plátkové mandle

Na náplň: 

  • 150 g tvarohu
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • lžíci rumu

Postup:

Z droždí, mléka, lžíce cukru a ze čtyř lžic mouky vytvoříme kvásek, který necháme asi deset minut vzejít. V míse smícháme zbytek mouky s cukrem a přidáme všechny suché ingredience. Po dostatečném vyhnětení necháme kynout v teple asi hodinu a půl. Mezitím si ze všech surovin nachystáme náplň, která ovšem může být i maková nebo ovocná. Po vykynutí vyválíme asi 1cm plát, který nakrájíme na čtvercové díly. Doprostřed dáme lžičku náplně, spojíme rohy a vytvarujeme malý mazanec. Následně mazance naskládáme na vymazaný plech a necháme asi půl hodiny dokynout. Poté je potřeme bílky a pečeme asi pět minut při teplotě 200 °C, následně asi dvacet minut na 155 °C.

Zdravý mrkvový beránek

Budeme potřebovat:

  • 300 g špaldové mouky
  • 4 kusy najemno nastrouhaných mrkví
  • ½ kelímku zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce medu
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • Šťávu z citrónu
  • Špetku soli
  • Směs nasekaných mandlí a sušeného ovoce

Postup:

Nastrouhanou mrkev vyšleháme s vajíčky. Do směsi posléze přidáme smetanu, kokosový olej, med a opětovně vyšleháme. Nakonec přidáme zbývající sypké ingredience a do těsta vsypeme mandle a sušené ovoce. Znovu vyšleháme v hladké těsto. Formu vymažeme kokosovým olejem a vysypeme špaldovou moukou. Těsto následně pečeme na 180 °C asi 40 minut až 1½ hodiny. Zda je beránek dostatečně upečený vyzkoušíme pomocí špejle, která musí být suchá. 

Celozrnné jidáše

Budeme potřebovat:

  • 250 g celozrnné mouky
  • 150 ml mléka
  • 50 g třtinového cukru
  • 10 g droždí
  • 1 vejce
  • Vanilkové aroma
  • Citrónovou kůru
  • Směs mletých ořechů a rozinek
  • Med, rum a máslo na potření

Postup:

Z vlažného mléka, cukru, droždí a dvou lžic mouky vytvoříme kvásek, který necháme asi deset minut vzejít. Vedle si připravíme mísu s prosátou moukou, do které přidáme vejce, ořechy, rozinky, vanilkové aroma a citrónovou kůru. Připravíme hladké těsto, které ještě pár minut hněteme. V teple necháme asi půl hodiny vykynout. Těsto poté ještě zpracujeme a tvoříme válečky, ze kterých ukrojíme několik menších válečků. Ty lze buď stočit do spirálky, ale klidně i do podoby šneka. Poté necháme ještě deset minut kynout a pečeme dozlatova asi dvacet minut na 160 °C. Hned po upečení potíráme směsí z rozpuštěného másla, medu a rumu, aby jidáše získaly pěkný lesk. 

Pečené boží milosti

Budeme potřebovat:

  • 400 g hladké celozrnné mouky
  • 300 g másla
  • 3 žloutky
  • 100-150 ml bílého suchého vína
  • Špetku soli

Postup:

Z ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v chladničce. Z těsta posléze vytvoříme opravdu tenké pláty, ze kterých vykrojíme obdélníky, které uprostřed lehce nařízneme. Veškeré boží milosti pokládáme na plech s pečícím papírem a pečeme do růžova přibližně deset minut na 170 °C. Podle chuti můžeme hned po upečení obalit v moučkovém cukru. 

Makový mazanec s ovocem

Budeme potřebovat:

  • 300 g špaldové mouky
  • 300 g bílé hladké mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 40 g droždí
  • 120 g másla
  • 200 ml mléka
  • 3 žloutky
  • Citrónovou kůru
  • Muškátový oříšek
  • 50 g máku
  • 50 g mletých ořechů
  • Ovoce – ideálně kompotované višně či meruňky
  • Sůl

Postup:

Ze tří lžic mléka, lžíce cukru, lžíce mouky a droždí připravíme kvásek, který necháme v teple vzejít. Zbylou mouku smícháme s cukrem, rozšlehanými žloutky a solí. Poté přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z citrónu. Přilijeme kvásek, rozpuštěné máslo a nachystáme hladké těsto. Podle potřeby přidáme mléko. Těsto necháme pár minut kynout. Poté přidáme mák, ořechy a kompotované ovoce (bez šťávy). Z těsta uděláme dva bochánky, které potřeme bílky a posypeme mákem. Poté pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. 

Tip na závěr – pokud si chcete připravit rychlou, avšak velmi chutnou Velikonoční nádivku, zkuste tento recept.

Přejeme veselé Velikonoce a dobrou chuť!