Bezlepkový kakaový dort se smetanovým krémem a mandarinkami
Snadný recept, vhodný (nejen) na narozeniny. Bezlepkový kakaový dort s mandarinkami udělá hodně parády na jakékoli oslavě! Příprava nezabere dlouho a pokud je mezi vámi nějaký diabetik, nemusíte vymýšlet něco extra jen pro něj. Pochutnají si všichni!
Ingredience:
Těsto
- směs na bábovku bez lepku
- 2-3 lžíce holandského kakaa
- 3 vejce
- 175 ml vody nebo mléka
- 150 ml oleje
Krém
- 2 smetany na šlehání
- 1 zakysaná smetana
- 1 tvaroh
- 100 g cukru
- 2 ztužovače šlehačky
- mandarinky
Postup:
Směs na bábovku smícháme s holandským kakaem, vejci, olejem a vodou (nebo mlékem). Poté šleháme asi 4 minuty. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme na 160 °C asi 40 minut, dle zkušeností s vlastní troubou. Propečení odzkoušíme párátkem. Do téměř vyšlehaných šlehaček s cukrem přidáme 2 ztužovače a vyšleháme do tuha. Přidáme zakysanou smetanu a tvaroh a došleháme. Vychladlý korpus rozřízneme na dvě části, prostředek namažeme necelou polovinou krému. Zbytkem krému ozdobíme celý korpus a pak necháme v lednici vychladit. Před podáváním zasypeme horní část dortu čerstvými mandarinkami.
Tipy:
- Šlehání krému je lepší rozdělit na dvakrát, menší množství snáze vyšleháte a bude se vám se surovinami lépe pracovat.
- Kakao bábovce dodá čokoládovou chuť a krásnou barvu, máte-li však raději světlé moučníky, klidně kakao vynechte.