Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Laskonky, které se vám rozplynou na jazyku

Dnes pro vás máme opravdovou perlu. Recept na laskonky tak křehké a jemné, že se vám doslova rozplynou na jazyku. S jejich lehkostí zajímavě kontrastuje kávový krém z karamelového Salka. Vyzkoušíte-li tyto laskonky, nikdy už nebudete chtít žádné jiné.
Laskonky jsou oblíbeným zákuskem. (Foto: ezy.cz)

Ingredience na laskonky

Na laskonky budete potřebovat:

  • 8 vaječných bílků
  • 350 g cukru krystal
  • 200 g najemno mletých nebo drcených vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • Špetku soli

Laskonky spojíte krémem, který se skládá z

  • 800 ml karamelového Salka
  • 350 gramů másla
  • 75 ml vody
  • 20 g instantní granulované kávy
  • 20 g hladké mouky nebo kukuřičného škrobu

Příprava

Vaječné bílky si zlehka přisolte, soli opravdu není potřeba moc. Pak je vyšlehejte s vanilkovými cukry a s cukrem krystal. Vyšlehanou směs si za stálého míchání zahřejte ve vodní lázni. Po zhruba 10 minutách do ní zapracujte moučkový cukr a v lázni jí nechte dalších 5-10 minut, dokud nezačne houstnout. Pak ji z lázně odstavte a zapracujte do ní vlašské ořechy.

Plech na pečení si vyložte pečicím papírem a na něj naskládejte jednotlivé formičky s laskonkami. Pokud formičky nemáte, vytvarujte si z těsta laskonky požadované velikosti a naskládejte je tak, aby mezi nimi byly alespoň dva centimetry volného prostoru. Laskonky dejte péct do trouby předehřáté na 120 °C na přibližně 10 minut. Pak teplotu stáhněte na 80 °C a pečte dalších 10-15 minut.

Uvařte si velmi silnou instantní kávu a dokud je horká, vmíchejte do ní škrob nebo mouku. Když začne chladnout, našlehejte si v mixéru změklé a postupně do něj zapracovávejte Salko. Nakonec do krému zapracujte uvařenou kávu a dobře ji rozmíchejte.

Hotový krém napěchujte do cukrářského pytlíku a slepte s ním jednotlivé díly laskonek. Hotové laskonky dejte alespoň na dvě hodiny do lednice, aby dobře zatuhly.

Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejlepší laskonky, které jste kdy jedli

Jablečný koláč z čokoládového těsta: dezert jako z pohádky

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek