Domů » Recepty » Dezerty » Nejlepší laskonky, které jste kdy jedli
Dezerty Recepty Sladká jídla

Nejlepší laskonky, které jste kdy jedli

nejlepší laskonky
Připravte si nejlepší laskonky na světě! (foto: prirodajelek.cz)
Když dojde na české dorty, laskonka patří mezi ty největší klasiky. Proto pro vás dnes máme skvělý recept na laskonky slepované kávovou náplní, které si snadno připravíte i doma. A navíc půjde o nejlepší laskonky, které jste kdy ochutnala. Nevěříte? Vyzkoušejte je a uvidíte sama!

Ingredience na nejlepší laskonky

Na přibližně 20 až 25 laskonek (podle velikosti formy) budete potřebovat následující ingredience. Není jich mnoho, přesto vykouzlíte ty nejlepší laskonky.

  • 7 vaječných bílků
  • 300 g cukru krystal
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkový cukr
  • 30 g polohrubé mouky
  • Špetku soli

Kávová náplň na slepování se skládá z:

  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 75 ml vody
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 20 g hladké mouka
  • 20 g instantní granulované kávy
  • 2 balení vanilkového cukru

Příprava

Vaječné bílky si zlehka prosolte a spolu s cukrem krystal je vyšlehejte do hutného sněhu. Pak do sněhu opatrně zapracujte moučkový cukr, najemno namleté ořechy a nakonec i mouku na zahuštění. Někdy se stane, že mouka není potřeba, jindy je třeba přidat jí mnohem víc, než kolik uvádíme ve výčtu ingrediencí.

Plech na pečení si vyložte pečicím papírem a naskládejte na něj kulaté nebo elipsovité formy. Pokud nemáte přímo formy, můžete využít podšálky nebo malé talířky. V takovém případě je třeba pečicím papírem vyložit i talířky. Do formy lžící napěchujte tenkou vrstvu těsta a dejte ho péct při teplotě 120 °C. Laskonky by se měly péct asi 20-25 minut.

Zatímco se vám laskonky pečou, připravte si náplň. Uvařte si hodně silnou instantní kávu, a dokud je horká, rozmíchejte v ní vanilkové cukry, mléko a mouku. Za stálého míchání nechte vychladnout na pokojovou teplotu a pak do směsi mixérem zapracujte zbývající ingredience.

Vznikne hladký a jemný krém, kterým pomocí cukrářského sáčku slepujte jednotlivé díly laskonek. Hotové laskonky dejte na hodinu do lednice, aby zatuhly. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Sladké jablečné bochánky z nekynutého těsta. Znáte je?

Nepečené banánové řezy s vanilkovým krémem