Domů » Recepty » Slaná jídla » Škvarkové pagáče bez kynutí. Pochoutkou překvapíte každou návštěvu
Recepty Slaná jídla

Škvarkové pagáče bez kynutí. Pochoutkou překvapíte každou návštěvu

škvarkové pagáče
Jak se připravují vynikající škvarkové pagáče? (zdroj foto: prirodajelek.cz)
Už jste někdy připravovali škvarkové placky neboli pagáče? Možná si na ně spousta lidí netroufne, kvůli době kynutí, ale my pro vás máme recept, který připravíte hned a bez čekání. Můžete tak překvapit nečekanou návštěvu, která se nenadále zjeví ve dveřích, a vy nemáte nic nachystáno. Tímto perfektním receptem všechny odzbrojíte.

Kde se vzaly, tu se vzaly škvarkové pagáče

Škvarkové pagáče si dopřávali už naše babičky. Jejich původ bychom měli hledat v maďarské kuchyni, ale stejně tak se jedná o domácí pokrm na moravském Slovácku, kde jim místní obyvatelé neřeknou jinak než právě pagáče. Původní maďarská příprava zahrnovala pečení v popelu u krbu. Jejich název společně s recepturou pak přejali a upravili obyvatelé Slovácka.

Co budete potřebovat na škvarkové pagáče

Na škvarkové pagáče je třeba si připravit následující ingredience:

  • 510 g polohrubé mouky
  • 1 celý tuk na pečení
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 žloutek
  • 1 celé vejce na potření
  • Sezamová semínka nebo mák na posypání

Postup na přípravu škvarkových pagáčů

Pamatujte, že všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Především tuk, abyste jej mohli dobře zpracovat. Ze všech surovin uhnětete těsto a rukama dobře propracujete. Díky kypřícímu prášku do pečiva, který udělá svou práci, nemusíte zdlouhavě čekat, až těsto vykyne. Rovnou jej můžete položit na pracovní desku a vyválet.

Pomocí formy nebo i skleničky vykrajujte menší pagáče a uložte je na předem vymazaný plech nebo vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem, zasypte sezamem nebo mákem a pečte ve vyhřáté troubě dozlatova.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zabíjačka je česká tradice vesnických masopustů. Jak vyrobit tlačenku, škvarky nebo pomazánku? Inspirujte se!

Úžasná masová konzerva, jakou jste pravděpodobně nejedli. Vyrobte si ji doma

David Hampl

komentář

Klikněte pro napsání komentáře