Sobota , 20. 04. 2024

Marcela

Lehoučcí šneci, co ukrývají sladké tajemství. Vanilkový krém

Dnešní recept sice patří mezi ty poněkud pracnější, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. A pokud si v kuchyni umíte práci dobře zorganizovat, s tou náročností to zase tak horké nebude. Tak směle do krémových šneků!
krém
Vanilka provoní celou domácnost. (foto: 123RF)

Ingredience na šneky s vanilkovým krémem

Těsto:

  • 600 g hladké mouky
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 20 g čerstvého droždí
  • 5 g mleté vanilky nebo 2 balení vanilkového cukru
  • 2 vaječné bílky

Vanilkový krém:

  • 350 ml plnotučného mléka
  • 125 g moučkového cukru
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 25 g másla
  • 5 g mleté vanilky nebo 2 balení vanilkového cukru
  • 2 vaječné žloutky

Směs na potření šneků:

  • 10 ml plnotučného mléka
  • 1 vaječný žloutek

Příprava

Nejprve si připravte kvásek. V hrnečku rozmíchejte droždí s trochou mléka o pokojové teplotě a dvěma kávovými lžičkami cukru. Kvásek promíchejte a nechte ho na teplém stinném místě asi půl hodiny přehozený papírovou nebo bavlněnou utěrkou. Pak se můžete vrhnout na vanilkový krém.

Do hrnce vyklepněte oba žloutky a metličkou do nich zapracujte cukr se škrobem. Přidejte vanilku nebo vanilkové cukry a postupně přilévejte mléko. Poté směs za stálého míchání na nízkém plamenu přiveďte k varu. Po několika minutách začne houstnout. Když získá konzistenci uvařeného pudinku, z plotny ji odstavte, rozmíchejte do ní změklé máslo a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.

Mouku prosejte do mísy, udělejte do ní důlek a do něj nalijte kvásek. Mísu znovu přehoďte utěrkou a nechte kvásek asi 20 minut pracovat. Pak ho zalijte zbytkem mléka a zamíchejte do mouky. Přidejte změklé máslo a vaječné bílky a dejte těsto zpracovávat kuchyňským robotem na pomalé obrátky. Nakonec přidejte cukr a vanilku, rukama ho dobře zpracujte a dejte na půl hodiny vykynout.

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu, vytvarujte z něj asi půl centimetru tenký obdélník a na ten rovnoměrně rozetřete vanilkový krém. Potřené těsto opatrně srolujte jako roládu a pak si ho nití nebo tenkým ostrým nožem nakrájejte na asi tři až čtyři centimetry silné šneky.

K TÉMATU  Tradiční italské biscotti: Dáte si je ke kávě nebo raději k vínu?

Ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete směsí mléka s vaječným žloutkem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Po asi 10 minutách troubu otevřete, šneky potřete zbytkem vaječné směsi a pečte dalších 20-25 minut. Šneky můžete podávat teplé i vystydnuté.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tradiční kynuté buchty, co voní domovem

Sladké jablečné bochánky z nekynutého těsta. Znáte je?

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek