Pondělí , 22. 04. 2024

Evžénie

Speciální tvarohovo makový koláč pro mlsné jazýčky

Hádáte se doma, jestli jsou lepší koláče tvarohové, nebo makové? Pak pro vás máme řešení vpravdě šalamounské. Recept na koláč s mákem i s tvarohem.
koláč
Jste tým mák nebo tvaroh? Můžete mít obojí! (foto: 123RF)

Je o poznání bohatší než jiné koláče, tvaroh s mákem totiž tvoří velkou většinu jeho objemu. A i když se peče dlouho, samotná příprava vám moc času nezabere. Jen je třeba si předem namočit mák, pokud nemáte mletý. Ale jako jiné koláče, i ten náš bude chuťově bohatší, když použijete neumletý mák, takže zařadit tento krok se vyplatí. A teď už hurá do přípravy, tvarohovo makový koláč čeká!

Ingredience na tvarohovo makový koláč

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g máku
  • 100 g másla
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 3 vejce
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetka soli

Příprava

Mák zalijte horkou vodou, stačí z rychlovarné konvice, a nechte asi dvacet až třicet minut louhovat. Mezitím si rozklepněte jedno vejce, malinko ho přisolte a našlehejte si ho vidličkou. Přidejte k němu asi čtvrtinu cukru a na kousky nakrájené změklé máslo.  Ve větší míse si zadělejte na těsto – prosejte do ní mouku s práškem do pečiva. Pak do mouky přilijte vaječnou směs a nechte těsto zpracovávat kuchyňským robotem alespoň pět minut.

Hotové těsto přelijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a tu odložte do lednice, zatímco si budete chystat náplň. Tvaroh přendejte do mixéru a umixujte ho spolu se zbývajícími vajíčky, zbytkem cukru, kukuřičným škrobem a špetkou soli. Umixovanou směs rozdělte na dvě části, jedna by měla být o trochu menší než druhá. Do menší části si vmíchejte scezený mák.

Korpus vyndejte z lednice a postupně na něj na střídačku vrstvěte tvarohovou i makovou hmotu. Pokud se vše podařilo, obě budou tekuté. Ti šikovnější svedou nakreslit i nějaký jednodušší vzor. Nakonec náplň zarovnejte nožem a tvarohovo makový koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Upečený bude asi za hodinu. Podávejte ho vystydnutý. Nechte si chutnat!

K TÉMATU  Univerzální kakaový korpus jak od mistra cukráře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Makový a ořechový závin jako od babičky

Rychlý mandarinkový koláč z nadýchaného tvarohového těsta

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek