Bramborové „bagely“ s vejci. Rychlé, levné i chutné zároveň
Vystačíte si se surovinami, které má většina z nás běžně doma. S přípravou se nijak zvlášť nepředřete, a přitom vás tyhle bramborové bagely (nebo chcete-li klasicky placky) spolehlivě zasytí, jsou totiž plné bílkovin.
Ingredience na bramborové bagely (4 osoby)
- 800 g přílohových brambor
- 150 g šunky nebo uzeného masa
- 150 g vašeho oblíbeného tvrdého sýra (eidam, gouda, čedar, …)
- 20 g hladké mouky nebo strouhanky
- 4 vejce
- 2 stroužky česneku
- Jarní cibulka
- Sádlo
- Sůl a pepř
- Další koření podle chuti nebo čerstvé bylinky
Příprava
Brambory si omyjte, oloupejte a očistěte a pak je nastrouhejte nahrubo. Z nastrouhaných brambor vymačkejte vodu a škrob, pak je prosolte a opepřete. Šunku nakrájejte na nudličky a sýr nastrouhejte najemno. Česnek propasírujte a zlehka osolte, jarní cibulku nakrájejte na kolečka. Vejce si rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Pozor, aby se vám žloutky nerozbily.
Ve větší míse si smíchejte všechny ingredience kromě žloutků. Ze směsi vypracujte pokud možno stejnoměrnou hmotu, která bude konzistencí podobná bramborákům. Na pánvi rozpalte sádlo. Z bramborové směsi vytvarujte čtyři asi centimetr a půl silné placky s vydlabaným středem. Otvor by měl být tak velký, aby se do něj tak akorát vešel vaječný žloutek, který máte odložený.
Všechny čtyři placky postupně orestujte z obou stran. Při restování z druhé strany vložte do otvoru žloutek. Bramborové bagely servírujte přímo z pánve s kečupem, hořčicí a zeleninovou oblohou, případně se zeleninovým salátem. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Bramboráky: víte, z jakého jídla vznikly? My známe i recept
Bramboráky na plechu jsou stokrát lepší! Neváhejte a vyzkoušejte je