Úterý , 04. 10. 2022

František

Bramborové „bagely“ s vejci. Rychlé, levné i chutné zároveň

Někdy není čas ani prostor příliš řešit, co uvaříte k večeři. A přitom by měla být teplá a vydatná. Ať už proto, že na pořádný oběd zrovna nevyšel čas nebo proto, že máte velmi aktivní životní styl a tak je večer třeba se pořádně najíst. Pak vám přijde k duhu náš dnešní recept.
bagely
Levná a chutná večeře. Navíc vás bude stát minimum času. (foto: 123RF)

Vystačíte si se surovinami, které má většina z nás běžně doma. S přípravou se nijak zvlášť nepředřete, a přitom vás tyhle bramborové bagely (nebo chcete-li klasicky placky) spolehlivě zasytí, jsou totiž plné bílkovin.

Ingredience na bramborové bagely (4 osoby)

  • 800 g přílohových brambor
  • 150 g šunky nebo uzeného masa
  • 150 g vašeho oblíbeného tvrdého sýra (eidam, gouda, čedar, …)
  • 20 g hladké mouky nebo strouhanky
  • 4 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • Jarní cibulka
  • Sádlo
  • Sůl a pepř
  • Další koření podle chuti nebo čerstvé bylinky

Příprava

Brambory si omyjte, oloupejte a očistěte a pak je nastrouhejte nahrubo. Z nastrouhaných brambor vymačkejte vodu a škrob, pak je prosolte a opepřete. Šunku nakrájejte na nudličky a sýr nastrouhejte najemno. Česnek propasírujte a zlehka osolte, jarní cibulku nakrájejte na kolečka. Vejce si rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Pozor, aby se vám žloutky nerozbily.

Ve větší míse si smíchejte všechny ingredience kromě žloutků. Ze směsi vypracujte pokud možno stejnoměrnou hmotu, která bude konzistencí podobná bramborákům. Na pánvi rozpalte sádlo. Z bramborové směsi vytvarujte čtyři asi centimetr a půl silné placky s vydlabaným středem. Otvor by měl být tak velký, aby se do něj tak akorát vešel vaječný žloutek, který máte odložený.

Všechny čtyři placky postupně orestujte z obou stran. Při restování z druhé strany vložte do otvoru žloutek. Bramborové bagely servírujte přímo z pánve s kečupem, hořčicí a zeleninovou oblohou, případně se zeleninovým salátem. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bramboráky: víte, z jakého jídla vznikly? My známe i recept

Bramboráky na plechu jsou stokrát lepší! Neváhejte a vyzkoušejte je

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek