Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Bramboráky na plechu jsou stokrát lepší! Neváhejte a vyzkoušejte je

Udělejte si bramboráky, ke kterým nebudete muset masovou přílohu, protože bude přímo v nich. Navíc nepoužijete mouku, ani vejce a celý pokrm bude mnohem zdravější a nebude ani zdaleka tak mastný. V poslední době hodně slyšíte o tom, že chtějí lidé jíst zdravěji, méně tuku, méně cukru a co nejméně smaženého. Tento recept splňuje všechno a přitom se jedná o českou klasiku.
bramboráky na plechu
Upečte si bramboráky na plechu. (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Co budete potřebovat?

Pochopitelně potřebujete brambory, ale některé z potřebných ingrediencí byste možná nehádali. Podívejme se na to, co přesně potřebujete na přípravu tohoto jedinečného pokrmu. Na přípravu moderního pohledu na klasiku si připravte:

  • 340 g vepřového masa,
  • 510 g oloupaných brambor,
  • 85 g tvrdého sýra,
  • 1-3 stroužky česneku, sůl a pepř dle chuti
  • 2 čerstvá klasická rajčata (cherry si nechte na něco jiného).

Postup je jednoduchý a výsledek lahodný

Hned na začátku máte dvě možnosti. První je koupit vepřové maso v kuse a poté ho rozmixovat, přidat k němu česnek, sůl a pepř. Druhou možností je koupit mleté vepřové maso a do toho přidat lisovaný česnek, sůl a pepř.

Z mletého vytvarujte 9 kuliček přibližně stejné velikosti. Brambory nastrouhejte tak, jak jste na bramboráky zvyklí a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. A nakrájejte si rajčata na tenčí plátky.

Až budete mít vše připraveno, připravte si plech na pečení a vymažte ho rostlinným olejem nebo na něj dejte pečící papír (pokud chcete mít pokrm méně mastný). Z nastrouhaných brambor udělejte 9 stejných placek a na každou z nich dejte jednu kuličku z mletého masa.

Na kuličku položte jedno kolečka rajčete a zatlačte tak, aby bylo mleté maso na placičku. Takto připravený dejte plech do trouby a pečte na 180 stupňů.

Závěrečná tečka

Zda jsou bramboráky hotové, poznáte podle mletých placiček. Záleží hodně na tučnosti masa a na tom, jak silné plátky budou. 5 minut předtím, než budete mít plánu plech vyndat, vše posypejte strouhaným sýrem a nechte ještě chvíli zapéct.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Recept na šťouchané brambory s česnekem, zapečené v troubě

Nejlepší bramborové saláty pro každého. Který bude letos součástí vaší štědrovečerní tabule? Vyberte si z našich redakčních receptů!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek