Recepty Životní styl

Recepty ze šeříku: hitem letošní sezóny je šeříkový sirup. Přidáváme i další skvělé recepty z redakce

serik recepty
Zdroj: 123RF.com
Kdo by neznal jeho nádherné květy a vůni. Šeřík neodmyslitelně patří k měsíci lásky - květnu. A tak jsou ho teď plné zahrady a parky. Kromě vůně má však šeřík celou řadu využití, což věděly už naše babičky. Vyzkoušeli jsme v redakci recept na domácí šeříkový sirup, ze kterého uděláte skvělou limonádu. A přidáme hned další recepty z vlastního experimentování, které se nám opravdu moc povedly.

Šeřík, jak už jsme upozornili v úvodu, má mnoho léčebných účinků. Pokud si z jeho květu uděláte například čaj, pomůže vám velmi spolehlivě od bolesti hlavy, má skvělý vliv na migrénu, zklidňuje žaludek a taky zrychluje metabolismus. Naše babičky jej využívaly ke zklidnění krku, na zduřelé mandle, ale také při záchvatech dny. Při obtížích mohou pomoci i obklady z šeříku přikládané na postižená místa.

Jak a kdy šeřík sbírat

Ideálně na začátku května, kdy jsou květy čerstvé a ještě neusychají. Trhejte je s citem a láskou. Jednotlivé kvítky pak doma oddělte od zelených natí. Buď použijete květy čerstvé, nebo je necháte pozvolna usušit. Drobné kvítky můžete použít i jako netradiční jedlou ozdobu na saláty i jiné pokrmy. Úžasně vypadají na svatebních a narozeninových dortech. Pozor by si měli dát pouze alergici, neboť šeřík obsahuje velké množství alergenů.

Čaj z šeříku se louhuje dlouho

Na 250 ml vody budete potřebovat jednu až jednu a půl hrstky květů šeříku. Ty mohou být čerstvé nebo usušené. Záleží na vás. Květy přelijte horkou vodou (cca 85 stupňů) a nechte louhovat minimálně 30 minut. Léčivé látky, které jsou v šeříku přítomné, potřebují svůj čas, aby se dostaly do vašeho voňavého čaje. Dochutit čaj můžete medem a citronem, jak jste zvyklé. Přidat můžete i pár lístků máty. Čaj bude mít ještě očistnější účinky a povzbudí vás. Dodá vám potřebnou energii v aktuálním okamžiku.

Šeříkový sirup – limonáda

My v redakci jsme ochutnali nejen čaj, ale uvařili jsme si i sirup a další lahůdku. Sirup je základem pro letní šeříkovou limonádu. Recept je úplně jednoduchý. Na jeden hrneček vody budete potřebovat jeden hrneček šeříkových květů, jeden hrneček cukru a šťávu z poloviny citrónu.

Postupovat budete následovně:

Vodu mírně zahřejte. Pak v ní nechte rozpustit cukr. Když je úplně rozpuštěný, přidejte do vody citronovou šťávu a květy šeříku a přiveďte směs k varu. Pak už jen nechte za občasného míchání květy probublávat ve sladké vodě po dobu 15 minut. Nakonec odstraňte z plotny a sirup přeceďte. Naplňte jím skleněnou lahev a nechte sirup pozvolna vystydnout. Až pak jej přemístěte do ledničky. Takhle vám vydrží spolehlivě minimálně 14 dní. Ovšem po ochutnání garantujeme, že nevydrží ani týden. (Podle toho, kolik sirupu chcete udělat, tolik dejte vody a ostatních ingrediencí.)

Chatni – ze šeříku a jablek

Když nám zbyly převařené květy šeříku, nedalo nám to a museli jsme je ochutnat. A věřte nebo ne, jsou chuťově lepší než rozinky. A tak jsme se pustili do tvorby chatni podle naší chutě a nálady. A dopadlo úžasně. Proto bychom se s vámi rádi podělili o náš recept. Přidali jsme do hrnce následující ingredience.

Na půl hrnku převařených šeříkových květů (ze sirupu) budete potřebovat:

  • 2 oloupaná a na kostičky nakrájená jablka
  • 1 banán
  • 1 menší cibuli (nakrájenou na kostičky)
  • 1 stroužek česneku (rozetřený)
  • 1 dcl balsamikového octa
  • půl hrnku cukru
  • lžičku skořice
  • lžicku kremžské hořčice
  • asi ¼ litru vody
  • 1 lžičku chilli

1 lžičku veganské sladké kořenící směsi (seženete v supermarketu – neobsahuje sůl a obsahuje kromě skořice i další bylinky jako koriandr nebo citronovou trávu a další.) Můžete zvolit i vlastní koření – fantazii se meze nekladou.

Postup

Všechny ingredience jednoduše smíchejte a přiveďte k varu. Následně nechte na mírném plameni bublat zhruba hodinu, než jablka úplně změknou. Občas je to třeba zamíchat a nekdy i trochu ještě podlít. My jsme vše ještě nakonec prolisovali šťouchadlem na bramborovou kaši. Ještě horké chatni jsme dali do sklenic (2 sklenice) a nechali klasicky zavařit. Tahle vám vydrží spolehlivě rok. Pokud jej chcete využít v kuchyni hned, nemusíte s ním dělat nic. Chcete-li jemnější konzistenci, můžete jej před přelitím do sklenice ještě propasírovat přes drobné sítko nebo jak jste zvyklé.

Úplně na závěr ještě musíme dodat, že až budete vařit se šeříkem, připravte se na to, že celá kuchyň i váš domov bude nádherně vonět jarem.

Přejeme všem dobrou chuť. A máte-li další domácí recepty s využitím šeříku, klidně je přidejte do diskuze. Rádi je vyzkoušíme. 🙂

Reklama

Jsme na Facebooku

Reklama