Zdravé jablečné sušenky bez mouky a cukru jsou za 10 minut hotové
![sušenky](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/Jablecne-susenky.jpg)
Oves a jablka je totiž nesmrtelná kombinace, která dostane i toho nejzapřisáhlejšího odpůrce zdravého vaření a pečení. A kromě toho sušenky vydrží poživatelné i několik dní, a to je super!
Na jablečné sušenky budeme potřebovat:
- 350 g ovesných vloček
- 300 ml bílého jogurtu nebo kefíru
- 2 lžíce rozinek
- 2 jablka
- 1 lžíce medu
- skořice dle chuti
Postup výroby je velmi snadný:
Připravte si všechny suroviny a velkou mísu. Ovesné vločky vsypte do mísy a smíchejte s jogurtem či kefírem. Když použijete vysokotučný, nemusíte sušenky pak ani tolik doslazovat, budou sladké samy od sebe.
![sušenky](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/cookies-1542029_960_7201.jpg)
Pokud jste zvyklí ovesné vločky zalévat vodou, aby nabobtnaly, nyní to nedělejte. Tentýž efekt bude mít i jogurt či kefír. Kdybyste použili vodu, akorát budete mít sušenky „rozblemcané“ a nebudou držet pohromadě.
Směs jogurtu s vločkami nechejte zhruba 30 minut odstát, aby vločky nasákly vlhkost a změkly. Mezitím si dejte rozehřát troubu na 180 °C a vyložte si plech pečicím papírem.
Vezměte jablka a na struhadle je nastrouhejte ideálně najemno, ale na hrubo to také půjde. Přidejte rozinky, skořici a med a důkladně promíchejte. Pak přidejte k jogurtovým vločkám a znovu důkladně promíchejte, aby se suroviny spojily a nebyly oddělené. Z této hmoty se musí dát snadno tvarovat výsledné sušenky, které by se neměly roztékat ani rozpadat.
Pomocí lžíce nebo i jen rukou tvarujte malé bochánky, které rovnoměrně pokládejte na papírem vyložený plech a po položení je ještě trochu stlačte rukou, aby se rozplácly a nebyly příliš vysoké. Pak by se totiž nemusely péct tak krátce a okraje by se mohly připálit. Vložte na 10 minut do trouby a pak už si jen užívejte té dobroty!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Recept na dietní sušenky ze tří surovin hotové během 15 minut
Nepečený dort ze sušenek. Stačí vám minimum času na přípravu