10 minutová mramorová buchta. Nevěříte?
Mramorovou bábovku zná každý. Dvoubarevná ale nemusí být jen bábovka. Sladkým důkazem je tahle mramorová buchta, která je navíc hotová za 10 minut. Stihnete ji proto připravit, i když máte návštěvu už doslova za dveřmi.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Bábovky na jarní dny. Jakou si připravíte vy?
Nadýchaná dvoubarevná bublanina ze šlehačkového těsta. Mňam!
Mramorová buchta
- 44ksvejce
- 300300ghladké mouky
- 250250mlplnotučného mléka
- 150150gmoučkového cukru
- 100100gmásla
- 2525gholandského kakaa
- 55gmleté vanilky nebo lžička vanilkového extraktu
- 22baleníkypřicího prášku
- špetka soli
Postup:
Všechna vejce rozklepněte do misky, zlehka si je prosolte a vidličkou našlehejte. Pak do nich postupně přimíchejte všechen moučkový cukr s mletou vanilkou a pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne jednolitá hmota.
Do této hmoty zapracujte oba prášky do pečiva a spolu s nimi změklé máslo. To můžete předem nahřát ve vodní lázni nebo v mikrovlnce, aby se vám rozpustilo a lépe se s ním pracovalo.
Přidejte ke směsi mouku a pečlivě zapracujte. Poté přilijte i mléko (asi půl deci si schovejte stranou). Těsto bude mít přibližně konzistenci pudinku. Dobře zpracované těsto si rozdělte na dvě stejné poloviny do dvou různých misek.
Ve zbytku mléka rozmíchejte kakaový prášek. Aby se prášek snáze rozpustil, můžete si mléko napřed nahřát v mikrovlnce. Pastu z mléka a kakaa zapracujte do jedné poloviny těsta a míchejte, dokud nebude mít těsto stejnoměrnou barvu.
Formu na pečení vymažte máslem a vysypte trochou mouky nebo strouhanky. Do vymazané formy postupně na střídačku přelévejte kakaové i vanilkové těsto. Ti šikovnější mohou zkusit i nějaké barevné vzory podle tvaru a velikosti formy.
Dezert dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Mramorová buchta bude podle velikosti formy upečená za 35-45 minut.