Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Velikonoční seriál: Lahodná jídla na nedělní Boží hod

Doufáme, že užíváte velikonoční prodloužený víkend pěkně v klidu a pohodě. Náš sváteční speciál spěje do svého konce. Inspirujte se s námi nedělní tabulí.
Boží hod
Na Boží hod se bohatost prostřeného stolu odvíjela od bohatosti rodin.

Boží hod velikonoční, tedy velikonoční neděle, byl symbolem bohatých hostin, jejichž nedílnou součástí byly zejména různé druhy masa – především mladé jehněčí, telecí a kůzlečí. Servírovaný typ masa se vždy odvíjel od bohatosti rodin.

Chybět nesměly ani sladké dobroty v podání buchet, mazanců a především beránka, který představoval symbol nevinnosti. Kdo v té době neměl beránka z masa, upekl si alespoň toho sladkého, což je jedna z tradic, která se uchovala až do současné doby.

Recepty na Boží hod velikonoční

Mrkvový beránek

beránek
Beránek se o Velikonocích těší velké oblibě.

Ingredience:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g mrkve
  • 125 g cukru
  • 3 žloutky a 2 bílky
  • 100 g strouhaných mandlí
  • 50 g dýňových jadérek
  • 50 g bílé čokolády
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli

Postup:

V míse utřeme žloutky s cukrem, citrónovou kůrou i šťávou. Následně nastrouháme mrkev na jemno. Do připravené žloutkové směsi přidáme prosátou mouku, kypřící prášek i mandle, strouhanou mrkev a umícháme hladké těsto. Nakonec přidáme tuhý bílkový sníh a posypeme dýňovými jadérky.

Troubu rozehřejeme na 175 stupňů. Formu na beránka si pečlivě vymažeme a vlijeme do ní těsto. Poté pečeme asi 40 minut, dokud není beránek hotový.

Po vychladnutí si z bílé čokolády nachystáme polevu, kterou ozdobíme beránka podle fantazie. 

Jehněčí pečeně

jehněčí
Jehněčí jen do bohaté rodiny.

Ingredience:

  • 2 kg jehněčí kýty s kostí
  • 2 ks větší cibule
  • 2 ks větší mrkve
  • 2 ks řapíkatého celeru
  • 1 ks česneku
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • bylinky – tymián, rozmarýn, šalvěj, kopřiva

Postup:

Předehřejeme troubu na 240 stupňů a nachystáme si veškerou zeleninu. Česnek rozebereme na jednotlivé stroužky (pozor, neloupeme), cibuli, mrkev i celer nakrájíme na větší kousky. Zeleninovou směs dáme do pekáčku, přidáme veškeré bylinky i olivový olej a pečlivě promícháme.

Následně si jehněčí kýtu osolíme a opepříme z každé strany. Lehce pokapeme olivovým olejem, který vetřeme přímo do masa, aby bylo pěkně vláčné. Ochucenou kýtu položíme na připravenou zeleninu, podlijeme vodou a dáme zakryté péct asi na hodinu a půl. Kýtu poté dopékáme, dokud není maso hezky růžově načervenalé.

K TÉMATU  Velikonoční česká kuchyně

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 nejlepších knih na velikonoční dovolenou

Velikonoční seriál: Bílá sobota nás volá. Co podle tradice prostíráme?

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek