Pátek , 02. 12. 2022

Blanka

Skvělý karamelový krém za pár minut

Někdy je cukrářské řemeslo mnohem snazší, než si lidé myslí. Dnes pro vás máme recept na skvělý a lahodný karamelový krém, kterým můžete dozdobit nejen vánoční cukroví, ale i další domácí dezerty a zákusky, kávu, zmrzlinové poháry nebo i domácí zmrzlinu a jogurty. Ale hlavně bude tento krém hotový doslova za pár minut.
krém
Výhodou karamelového krému je jeho obrovská variabilita v kuchyni. (foto: 123rf.com)

Nechcete-li využít karamelové Salko, můžete si karamel připravit sami a rozmíchat ho ve smetaně ke šlehání. Další postup je potom stejný jako v našem receptu. Ale taková příprava už pochopitelně trvá o poznání déle. V chuti krému přitom prakticky nepoznáte rozdíl, takže není třeba si ztěžovat práci.

Ingredience na karamelový krém

  • 1 plechovka karamelového Salka (500 ml)
  • 250 g másla
  • Špetka mleté vanilky nebo skořice pro zpestření chuti
  • Špetka soli

Příprava

Máslo a Salko musí mít stejnou teplotu, nejlépe pokojovou, tedy kolem 20 °C. Proto je vyndejte z lednice nejlépe několik hodin předtím, než s nimi začnete pracovat. Máslo si klidně nakrájejte na tenké plátky, aby snáze změklo. Změklé máslo pak v mixéru na pomalé obrátky vyšlehejte do hutné pěny. Za stálého šlehání do pěny zapracovávejte Salko, špetku soli a případně i vanilku nebo skořici. Ty však nejsou nutné.

S krémem je dobré pracovat hned poté, co jej vyšleháte. Pokud s ním přizdobíte vánoční cukroví nebo jiné sladkosti, které nebudete uchovávat v lednici, zvažte přidání ztužovače do šlehačky nebo želatiny. Pokud chcete krémem dozdobit dorty, například větrníky, nebude ztužovač potřeba.

Krém je vskutku velmi variabilní a jeho využití v kuchyni se fantazii meze nekladou. Je výborný jako náplň dortů, ale klidně i jen tak na lžičce, když potřebujete zahnat chuť na sladké. Pokud si tento recept chcete ozvláštnit ještě víc, přidejte větší množství soli a vyrobíte tak populární slaný karamel.

Karamelový krém v každém případě nemá příliš velkou trvanlivost. Budete-li jej skladovat při pokojové teplotě, spotřebovat byste jej měli nejdéle do dvou dní. V lednici vydrží ještě o den déle. Na domácí zmrzlině skladované v mrazáku se pak začne kazit asi po měsíci. I tak je ale lepší zkonzumovat zmrzlinu dříve.

K TÉMATU  Recept na domácí sýr, který si zamilujete

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nepečený dezert jménem “karamelka”. Hotový do 10 minut!

V hlavní roli karamel! Potěšte se sladkou dobrotou. Přinášíme reccept!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek