Středa , 24. 04. 2024

Jiří

8 originálních receptů na netradiční džemy

Milujete domácí džemy nebo marmelády? Prakticky neustále hledáte zajímavou inspiraci a láká vás vyzkoušet něco nového, neokoukaného a neobvyklého? Pak vás určitě zaujme náš malý receptář, ve kterém najdete tipy na jedinečné, a přitom po stránce chuti dokonalé džemy, po kterých se doma jenom zapráší.
džem
Dýňové pyré určitě znáte, ale co takhle dýňový džem?

Každá správná hospodyňka, kterou baví práce s jídlem, se tu a tam dostává do situace, kdy potřebuje svou kuchyň oživit novými nápady. Vařit pořád dokola to samé je prostě nezáživné, navíc snad všichni rádi objevujeme nové chutě a rozvíjíme svůj apetit. A právě proto jsme pro vás připravili několik receptů na džemy, které vás překvapí svou atypickou povahou a potěší báječnou chutí. Teď už jen najít ten svůj, pustit se do kuchtění, nakoupit třeba tousty a škádlení chuťových pohárků může klidně hned zítra ráno začít.

Dýňový džem

Málo známý, přesto je svou chutí výrazný a naprosto luxusní. Hodí se nejen na tousty, jako součást dezertů, ale třeba také k ochucení kaší. K jeho přípravě potřebujete:

  • 9 šálků jemně nakrájené dýně
  • 4 šálky cukru
  • ½ šálku drceného ananasu
  • 1 balení pomerančového nebo citronového želé

Dýni nakrájejte, oloupejte a vyjměte z ní semínka. Nakrájejte ji na malé kostičky a vložte do velkého hrnce, do kterého přidejte cukr a nechte přes noc odležet. Druhý den dýni přeceďte a sladkou šťávu vařte v hrnci asi dvacet minut na středním plameni. Následně do šťávy přidejte okapanou dýni a vařte zhruba dalších třicet minut. Do směsi přidejte ananas, šťávu pečlivě míchejte a závěrem posypte balením želé. Opět promíchejte a přiveďte směs k varu. Jakmile máte vše hotové, směsí naplňte sterilizované sklenice a klasicky zavařte.

Mrkvový džem

Naprostou peckou je také mrkvový džem, který vám chutí i vůní připomene lahodný mrkvový dort. Perfektní je nejen jako součást palačinek, na tousty, ale také jako netradiční poleva na zmrzlinu. Pro jeho přípravu budete potřebovat:

  • 1 plechovku neslazeného drceného ananasu 
  • 1 ½ šálku nastrouhané mrkve
  • 1 ½ šálku nakrájených oloupaných zralých hrušek 
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžičku mleté ​​skořice
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 balení ovocného pektinu
  • 6 a ½ hrnku cukru

V hrnci o objemu šest až osm litrů smíchejte prvních sedm surovin. Celou směs přiveďte k varu a vařte až patnáct minut do změknutí ananasu. Následně přidejte pektin, pak pomalu vmíchejte cukr. Celou dobu směs míchejte, aby nedošlo k připálení, a pokud se na vršku objeví pěna, opatrně ji seberte lžící. Jakmile je džem hotový, nalijte ho do vyvařených sklenic a klasicky zavařte. 

K TÉMATU  Domácí vánoční zmrzlina s pravou vanilkou a ovocem
džem
Mrkvový džem je rozhodně netradiční.

Banánový džem

Zatímco banánová přesnídávka je klasika, džem vyrobený z exotického ovoce může být pro mnohé novinkou. Ve všech směrech ale příjemnou. Banánový džem je výborný nejen jako součást zmrzliny, ale pochutnáte si na něm i na vaflích, palačinkách či toustech. Výborně chutná také s arašídovým máslem. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 5 šálků zralých banánů nakrájených na plátky
  • 2 hrnky cukru 
  • ½ šálku pomerančové šťávy
  • 3 lžíce limetkové šťávy nebo citronové šťávy
  • špetku soli

Všechny ingredience dejte do velkého hrnce a nastavte střední teplotu. Jakmile džem začne bublat, snižte teplotu a za občasného míchání vařte 15 minut. Následně si pečlivě sterilizujte sklenice, do kterých naplňte směs a nechte zavařit. 

Melounový džem

Další pochoutkou je džem vyrobený ze sladkého melounu, který potěší nejen kouzelnou barvou, ale také osvěžující chutí. Zkombinovat ho můžete s palačinkami, vaflemi, ale poslouží i coby součást zmrzliny. Pro jeho přípravu bude zapotřebí:

  • 6 šálků melounového pyré (pro pyré odstraňte všechna semínka)
  • 3-5 hrnků bílého cukru (dle toho, jak moc jste na sladké)
  • 1/2 šálku čerstvé citronové šťávy
  • 1 balíček práškového pektinu

Smíchejte melounové pyré, cukr a citronovou šťávu ve velkém hrnci. Přiveďte prudce k varu, dokud teplota směsi nedosáhne 220 stupňů. Nezapomeňte směs často míchat, aby se nepřipálila. Závěrem přidejte práškový pektin a vařte dalších pět minut. Odstraňte z ohně a nalijte do čistých, sterilizovaných sklenic a pečlivě zavařte.

Fialkový džem

Geniální je také fialkový džem (nebo teda spíš směs) smíchaný s vlašskými ořechy, který přináší naprosto nečekané, avšak milé překvapení. Pro svou chuť je naprosto famózní převážně k sýrům. Jak ho připravit?

  • 3 díly lístků fialky
  • 1 díl opražených a najemno nasekaných vlašských ořechu 
  • špetku soli

Všechny ingredience smíchejte a vzniklou směs přendejte do skleniček, které poctivě vychlaďte v lednici.

fialka
Co takhle džem, který chutná jako rozkvetlá louka?

Kukuřičný džem

Skvělým nápadem je také příprava kukuřičného džemu, který náramně chutná nejen na toustech, ale i sušenkách. A nemusíte se bát, nevyrábí se z kukuřičného škrobu, ale z celých klasů, proto je chuť úžasně autentická, a přitom tak nádherně sladká.

  • 12 velkých kukuřičných klasů
  • 4 šálky vody
  • 1 balení ovocného pektinu
  • 4 šálky cukru
  • žluté potravinářské barvivo
K TÉMATU  Vyzkoušejte fazolový guláš, levnou a výživnou večeři

Nakrájejte kukuřici, přiveďte vodu k varu a nechte vařit asi deset minut. Poté vyjměte klasy z vody, tekutinu sceďte přes plátno a v případě potřeby přidejte vodu. Následně přisypte pektin a cukr a opět na chvíli přiveďte k varu. Závěrem přidejte pár kapek barviva, nalijte do sklenic a nechte chladit přibližně dva týdny. 

Ostružinový džem s bourbonem

Pikantní, krásně sladký a unikátní svou vůní i chutí. Takový je ostružinový džem zpestřený bourbonem a provoněný vanilkou. Pro svou povahu se hodí pro řadu podzimních jídel, ale kromě toho potěší i jako dárek pod stromečkem. Co k němu budete potřebovat?

  • 1 hrnek ostružin
  • 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 polévkovou lžíci bourbonu
  • trochu citronu

Zpracujte vanilkový lusk, ze kterého seškrábněte vnitřek. Do hrnce dejte ostružiny, přidejte cukr, citronovou šťávu, vanilkový lusk i bourbon a pomocí mačkadla na brambory ostružiny rozmačkejte. Poté nechte ovoce několik hodin macerovat. Následně hrnec zahřejte na střední stupeň a nechte vařit asi patnáct minut. Závěrem směs přesuňte do skleniček a nechte poctivě vychladit. 

džem
Ostružinový džem bude elegantní tečkou vašeho toustu.

Karamelovo-jablečný džem

Perfektní chuť poskytne i džem, ve kterém se snoubí chuť jablek s karamelem. Naprosto úžasná kombinace, kterou oceníte na lívancích, palačinkách, toastech, ovšem úžasný je také jako přeliv k dezertům. Co pro jeho výrobu potřebujete?

  • 4 velká sladká jablka
  • 1 ¼ šálku vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 hrnky krystalového cukru
  • 1 šálek baleného hnědého cukru
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci vanilky

Ve velkém hrnci smíchejte jablka, půl šálku vody a citronovou šťávu. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi půl hodiny, dokud jablka úplně nezměknou. Poté si připravte karamel – hnědý cukr zahřejte, nechte rozpustit a míchejte, dokud vše nezkaramelizuje. Směs odstraňte z tepla, přidejte tři čtvrtiny vody a pak hned vraťte znovu na plotnu. Závěrem přidejte rozvařená jablka a vařte na středním plameni, dokud se jablka s karamelem nespojí a směs nezhoustne. Pak odstavte, vmíchejte máslo a vanilku. Džem závěrem přemístěte do sterilizovaných sklenic a nechte klasicky zavařit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Těsto na nejlepší lívance, jaké jste kdy ochutnala

Jednoduchá malinová marmeláda připravená v mikrovlnce

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
https://www.wideopeneats.com/15-weird-things-you-can-jam/
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
https://www.wideopeneats.com/15-weird-things-you-can-jam/
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek