Čtvrtek , 07. 11. 2024

Saskie

Nepečený smetanový zákusek s kakaovým posypem

Někdy prostě nemáte čas nebo energii péct sladké zákusky. V takovém případě vám přijde k duhu smetanový dezert, který budete mít hned hotový, aniž by to na něm bylo znát.
zákusek
Smetana a kakao - to jde krásně do kupy! (foto: onatv.cz)

Náš smetanový zákusek má ještě jednu výhodu. Protože je jeho základem krém ze zakysané smetany, můžete namísto sladkého zákusku klidně udělat i slaný. Stačí omezit cukr a nahradit ho dvojnásobnou porcí želatiny, aby zákusek hezky zatuhl. Namísto sladkých sušenek pak využijte slané křupky. Uvidíte, že si obě dvě varianty zamilujete.

Ingredience na smetanový zákusek

  • 600 ml zakysané smetany
  • 400 g vašich oblíbených sušenek, skvěle se hodí třeba Esíčka
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 ml převařené odstáté vody
  • 15 g holandského kakaa
  • 10 g želatiny
  • 10 g instantní granulované kávy

Postup

Nejprve si připravte smetanový krém. Do přibližně 50 ml převařené odstáté vody rozmíchejte želatinu a pokračujte podle návodu na jejím obalu. Smetanu si vyšlehejte spolu s cukrem a postupně do ní přelévejte želatinu. Přepněte šlehač na nízké otáčky a nechte smetanu několik minut zpracovávat, dokud nevznikne hustý krém.

Ze zbylé vody si připravte silnou instantní kávu, mělo by v ní být rozpuštěno asi třikrát až čtyřikrát víc granulí než obvykle. Kávu nechte vystydnout na pokojovou teplotu a postupně do ní namáčejte jednotlivé sušenky. Pokud máte větší sušenky, nalámejte je na malé kousky, menší sušenky můžete zpracovávat vcelku.

V kávě namočené sušenky postupně zapracovávejte do smetanového krému. Je lepší dělat to ručně, šlehač by sušenky ještě víc rozlámal. Krém se zapracovanými sušenkami přelijte do dortové formy, zabalte jej potravinářskou fólií a dejte jej na několik hodin zatuhnout do ledničky. Poté zákusek vyjměte, vyklopte na tác a posypte jej holandským kakaem. Servírujte chlazený, skvěle se hodí ke kávě.

Smetanový zákusek – videorecept

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kokosový zákusek, který se skvěle hodí ke kávě

Zkuste tento lahodný karamelový zákusek, nemusí se péct!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek