Domů » Recepty » Nepečený zákusek ze zakysané smetany: Budete se oblizovat!
Dezerty Recepty

Nepečený zákusek ze zakysané smetany: Budete se oblizovat!

zákusek
Milujete lehké zákusky, které se jen rozplývají na jazyku? Pak budete unešení z tohoto receptu na nepečený zákusek, který neobsahuje žádné korpusy, ani piškoty. (zdroj foto: 123rf.com)
Milujete lehké zákusky, které se jen rozplývají na jazyku? Pak budete unešení z tohoto receptu na nepečený zákusek, který neobsahuje žádné korpusy, ani piškoty.

Tento zákusek je vhodný při teplých letních dnech, dokonale totiž osvěží, pokud je dobře vychlazený. A když ho doplníte ještě o ovoce, je dokonce i zdravý.

Co budete potřebovat na přípravu zákusku?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto suroviny:

  • 700 gramů zakysané smetany
  • 400 gramů jemného tvarohu
  • 250 gramů cukru moučka
  • 4 mandarinky

Dále budete potřebovat: 100 mililitrů vody, 30 gramů želatiny v prášku, 20 gramů másla, balíček vanilkového cukru.

Jak postupovat při přípravě nepečeného zákusku ze smetany?

Nejdříve vlijte studenou vodu do malé misky a vsypte do ní želatinu v prášku. Poté zamíchejte, aby se zcela ve vodě rozpustila a nechte asi deset minut nabobtnat. Případně postupujte dle návodu na obalu. Nyní si vezměte přichystané mandarinky a oloupejte. Jednotlivé dílky oddělte od sebe a dejte do mísy. Mezitím si rozehřejte pánev na plotně, v které si rozpustíte máslo. Až bude máslo roztavené, vložte do něj dílky mandarinek a přisypejte cukr (zhruba jeden a půl lžičky).

Vytvoříte tak karamel, v kterém se mandarinky obalí. Když máte hotovo, vypněte plotnu a ponechejte zkaramelizované ovoce vychladnout. Pak si vezměte větší mísu, do které vyklopte z obalu jemný tvaroh a pak i zakysanou smetanu. Posléze přisypte moučkový cukr, vanilkový cukr a řádně promíchejte, aby vám vznikla homogenní hladká smetanová hmota. Nakonec vmíchejte i rozpuštěnou želatinu, aby vám dort snadno ztuhnul. Směs pak vylijte do dortové formy a poklaďte do ní karamelizované mandarinky. Dort na závěr dejte do chladničky na dvě hodiny, aby ztuhnul.

Tuhnutí v lednici a servírování zákusku s mandarinkami

Po dvou hodinách v lednici smetanový zákusek vyjměte. Když zkusíte ukrojit kousek, snadno se dozvíte, zda je dort dostatečně ztuhlý. Tento dezert je velice chutný, lehoučký a také rychlý na přípravu. Podávat jej můžete s čerstvým ovocem, nebo šlehačkou. Lze ho ozdobit na povrchu zbylými mandarinkami v karamelu. Jestliže máte rádi jiný typ ovoce, můžete místo mandarinek zvolit třeba borůvky, jahody, maliny, broskve, meruňky, nebo třeba banán. Záleží na vašich osobních chutích. Přejeme dobrou chuť!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rychlý jablečný koláč, který máte za 5 minut hotový

Jednodušší čokoládový pohár neexistuje. Stačí trocha mascarpone, ovoce a šlehačky a můžete podávat