Pátek , 29. 03. 2024

Taťána

Nepečený dezert jménem “karamelka”. Hotový do 10 minut!

Kondenzované mléko se u nás vyrábí od 40. let, ale pod názvem salko se objevuje až od 70. let. Od té doby patřilo salko mezi oblíbené přísady do kávy, ale své místo našlo také při pečení a přípravě různých dezertů. Právě salko hraje také hlavní roli nepečeného dezertu, s jehož přípravou nestrávíte ani 10 minut, ale bude novým rodinným oblíbeným receptem.
dezert karamelka
Upečte si dezert jménem karamelka! (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Dezert karamelka se hodí k odpolední svačině, ale také ke kávě. Překvapit tak můžete také své přátelé, kteří přijdou na plánovanou návštěvu. Postačí pár minut, přes noc vychladit a budete mít pro ně báječné pohoštění!

Ingredience na dezert karamelka

Co budete na přípravu tohoto rychlého nepečeného dezertu potřebovat? Připravte si:

  • 500 g mascarpone,
  • 400 ml smetany na šlehání (30 %),
  • 160 g klasického salka,
  • 160 g karamelového salka,
  • 360 g máslových sušenek,
  • hořkou čokoládu na ozdobení.

Příprava

Připravte si hlubokou misku, ve které vyšleháte šlehačku. Poté přidejte mascarpone a zašlehejte je spolu.

Polovinu odeberte do misky a přidejte klasické salko. Naopak do druhé misky přidejte karamelové salko. Připravte si dortovou formu, kterou vyložte pečícím papírem. Vezměte sušenky, které před položením namočte do vody a pokládejte vedle sebe na dno dané formy. Musí být položené bez mezer vedle sebe.

Nyní naneste polovinu světlého krému a rovnoměrně rozetřete po povrchu. Nyní opět vrstvěte sušenky. Další vrstva bude naopak karamelový krém, který opět nožem zarovnejte po celé ploše. Opakujte vrstvy, dokud není vše spotřebováno.

Nakonec nastrouhejte hořkou čokoládu a rozdrobte na povrch. Dejte vychladit na noc do ledničky. Druhý den můžete nakrájet a podávat ke kávě.

V italském stylu

Nepečené dezerty jsou v létě velmi oblíbené, proto se nebojte i různých variant, které se při přípravě nabízí. Jednou z možností je ve stylu tiramisu namočit sušenky namísto do vody do pravé silné kávy (pro děti se nabízí volba kávy bezkofeinové). Další možností je použít místo mascarpone kysanou smetanu s vyšší tučností (16, 18 nebo 20 %).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Chutný dezert Marlenka nemusíte kupovat. Zvládnete ji doma, bez nutnosti zapínat troubu

K TÉMATU  Rychlý dezert, který je ještě lepší než Monte

Čokoládový fondán. Výborný dezert, na který potřebujete jen dvě ingredience

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek