Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Připravte si pudink z chia semínek

Jestli jste droboučkým semínkům zatím nepřišli na chuť, třeba vás tahle superpotravina naláká. Má na naše tělo totiž celou řadu blahodárných účinků a můžete ji využít prakticky kdykoliv. Jen stěží by vás mohla odradit její chuť nebo cena.
pudink z chia semínek
Chia semínka jsou zdravou superpotravinou. (foto: 123RF)

Právem se řadí mezi superpotraviny

Jedná se o semena z šalvěje hispánské, a přestože velkou popularitu u nás získala především v posledních letech, už staří Aztékové a Mayové je hojně využívali. Odhalili totiž, že jim dokážou dodat velké množství energie.

Semínka se pyšní vysokým obsahem vápníku, draslíku, železa, zinku, hořčíku, ale i vitamínů A, B, C, D, E, K. Prospěšný je i obsah omega-3 mastných kyselin. Nabobtnalá semínka dokážou vnitřně velmi efektivně hydratovat tělo. Zlepšují činnost střev a navozují u nás pocit sytosti. Obsažené antioxidanty zajišťují protizánětlivé účinky. Pravidelná konzumace semínek přispívá ke snížení krevního tlaku i hladiny cukru v krvi. Některé studie uvádí, že hrají roli v prevenci vzniku nádorových onemocnění.    

Jak je vlastně jíst?

Nečekejte nyní nic složitého. Semínka sama o sobě nemají nijak výraznou chuť, můžete je tedy přidat klidně do sladkých i slaných jídel. Můžete je jíst samotná. Tady se však doporučuje je pečlivě rozžvýkat a zapít dostatečných množstvím vody.

Jakmile přidáte semínka do nějaké tekutiny, tak nabobtnají a vytvoří gel. Díky této vlastnosti se z nich dělají různé „pudinky“. Dle své fantazie můžete vzniklou hmotu nazdobit a ochutit. Semínka si můžete vsypat do jogurtu, kaše, salátu, smoothie nebo do libovolného nápoje.

Pudink z chia semínek

Pro inspiraci můžete vyzkoušet jednoduchý pudink z chia semínek. Hodí se ke snídani, ale můžete ho ocenit i jako příjemnou svačinku v průběhu náročného dne. Velmi zdravě tak můžete mlsat bez výčitek.

Na přípravu budete potřebovat pět lžic chia semínek, 400 ml kokosového mléka a libovolné ovoce na ozdobu. Chia semínka dejte do skleničky a zalijte mlékem. Vše pak pečlivě promíchejte. Nechte několik minut stát a opět zamíchejte. Směs by nyní měla mít hustotu opravdu podobnou pudinku. Sklenici pak dejte na několik hodin do lednice, klidně ji tam můžete nechat do druhého dne. Pudink pak nazdobte čerstvým ovocem, oříšky nebo rozpuštěnou hořkou čokoládou.

K TÉMATU  Bezlepkový koláč: kokosový sen pro podzimní večery

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Chia semínka i obyčejné jablko. Seznamte se s nejzdravějšími superpotravinami

Lahodný dezert místo zmrzliny? Vyzkoušejte recept na pudinkové řezy

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek