Domů » Recepty » Maso » Křehká kuřecí stehýnka: vyzkoušejte tento chorvatský recept
Maso Recepty Slaná jídla

Křehká kuřecí stehýnka: vyzkoušejte tento chorvatský recept

kuřecí stehýnka
Kuřecí stehýnka jsou skvělým obědem i večeří. (zdroj foto: electropiknik.cz)
Kuřecí maso je lehké a zároveň výživné a velice chutné. Navíc se dá připravit snad na tisíc způsobů a příprava obvykle nezabere příliš času. To vše dělá z kuřecího masa jednu z nejoblíbenějších surovin v kuchyních celého světa.

Jsou lidé, kteří dávají přednost masu z kuřecích prsou a křídel, zejména pro jejich křehkost a bílou barvu. Jiní zase mají z kuřete rádi maso ze stehen, které je růžovější, ale bývá také šťavnatější. Dnešním receptem na kuřecí stehýnka uděláme radost spíše té druhé skupině příznivců, ale věříme, že ho vyzkoušejí i ti, kteří sáhnou spíše po prsních řízcích.

Na receptu je výhodné zejména to, že si maso můžete připravit a naložit do marinády již den předem a druhý den už ho jen tepelně upravíte a skvělý oběd nebo večeře jsou téměř okamžitě na stole.

Dalším pozitivem je samozřejmě chuť, která je to hlavní, o co při vaření jde. Chuť takto připravených stehýnek velice připomíná chuť grilovaného masa, což ocení zejména ti, kteří vlastní gril k dispozici nemají.

Na přípravu budete potřebovat 5 kuřecích stehen. Můžete použít buďto celá stehna, nebo podle chutí a možnosti pouze dolní nebo horní části stehen. Připravte si také petrželku, máslo a podle chuti také strouhaný sýr.

Marináda na kuřecí stehýnka

Na přípravu marinády budete potřebovat:

  • 300 ml bílého jogurtu
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • šťávu z půlky menšího citronu
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 lžičku sladké červené papriky
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku kari, a
  • 2 stroužky česneku.

Postup přípravy masa

kuřecí stehýnka
Nejdříve si přichystejte maso. (zdroj foto: electropiknik.cz)

Všechny ingredience, které jsou v receptu předepsány pro marinádu, promíchejte v hlubší míse a vložte do ní stehna tak, ať jsou ideálně co nejvíce ponořená.

V lednici by se stehna měla marinovat opravdu minimálně po dobu dvou hodin, aby maso stačilo marinádu „natáhnout“ a zároveň zkřehnout. Jak jsme však již psali v úvodu, mnohem lepší je maso naložit den předem a nechat je marinovat přes celou noc. Uvidíte sami, že výsledek bude nesrovnatelně lepší.

Mísu s masem vytáhněte z lednice. Pokud mísa, ve které se maso marinovalo, není zapékací, přesuňte ho do nádoby, v níž ho budete péct, tedy do hlubšího pekáče nebo právě zapékací mísy. Maso poté posypejte petrželovou natí a poklaďte plátky másla.

Stehna překryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C, a to doměkka, tedy přibližně po dobu 40 minut. Poté můžete dát stranou alobal a stehna občas přelít a dopéct do křupava. Variantní možností dokončení pokrmu je posypání sýrem a zapečení, dokud sýr nezezlátne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Lahodný kuřecí salát na výjimečné příležitosti. Oslňte nejen rodinu

Recept na kuřecí prsa ve smetanovo-česnekové omáčce

data-matched-content-rows-num="3,3" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked,image_stacked">

David Hampl

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře

Přidejte svůj názor