Domů » Recepty » Zdravá jídla » Recept pro štíhlou linii: zapékaná cuketa s mozzarellou
Recepty Slaná jídla Zdravá jídla

Recept pro štíhlou linii: zapékaná cuketa s mozzarellou

zapékaná cuketa
Zapečená cuketa pro štíhlou linii. (zdroj foto: prirodajelek.cz)
Myslíte, že se nedá vařit zdravě, chutně, a zároveň rychle? Ale ano, dá. Všechna tři kritéria totiž splňuje náš dnešní recept na zapékanou cuketu s mozzarellou, kterou navíc můžete nahradit svým oblíbeným nízkotučným sýrem. Navařeno budete mít, než byste řekla švec, pochutnáte si a uděláte něco i pro své zdraví a postavu.

Zapékaná cuketa – ingredience

Zapékaná cuketa se rázem stane oblíbeným jídlem. Na oběd či večeři pro dvě dospělé osoby budete potřebovat:

  • 2 středně velké cukety
  • 2 vajíčka
  • 150 g mozzarelly nebo jiného nízkotučného sýra
  • 150 g šunky od kosti nebo dušeného masa
  • 150 g Nakládané zeleniny (hrášek, kukuřice a mrkev)
  • 1-2 stroužky česneku
  • Jarní cibulku
  • Čerstvé bylinky
  • Mletý černý pepř
  • Sůl

Příprava

Cuketu si oloupejte a nastrouhejte ji na struhadle, na kterém strouháte brambory do bramboráků. Cuketa má velký podíl vody, kterou je třeba dostat pryč. Nejsnáze se jí zbavíte, když ji z na strouhané cukety jednoduše vymačkáte. Z vyždímané cukety vám pak vznikne hutná koule. Do té zapracujte polovinu na kousíčky nakrájené mozzarelly nebo nastrouhaný polotvrdý sýr dle vaší chuti.

Vajíčka si vyklepněte do misky, zlehka je prosolte a rozšlehejte je vidličkou. Se solí to nepřehánějte, protože sýr, nakládaná zelenina i uzené maso jsou samy o sobě slané dost. Připravená vejce přelijte do směsi sýra s cuketou. Do cuketového těsta postupně zapracujte na malé kostičky nakrájené uzené a nakládanou zeleninu.

Česnek si rozmačkejte nebo prolisujte, aby se uvolnily všechny zdraví prospěšné látky, vmíchejte ho do těsta. Přidejte bylinky a najemno nakrájenou jarní cibulku. Nakonec těsto opepřete a napěchujte ho do zapékací misky. Tu je dobré potřít trochou olivového oleje, aby se těsto nepřipálilo.

Na vrch nastrouhejte zbytek sýra a misku překryjte alobalem. Pečte po dobu 30 minut při teplotě 180 °C. Servírujte s čerstvou zeleninou, třeba rajčaty a paprikou. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Cuketová omáčka, která je skvělý základ do mnoha receptů

Zapečená cuketa se smetanou vás nadchne svou jemnou chutí

Tomáš Michálek

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře