Opravdu silná česnečka, která porazí každé nachlazení
Česnečka podle tohoto receptu je tak silná, že vás z ní budou bolet zuby. Ale s chřipkou nebo nachlazením si poradí spolehlivě, takže směle do ní, pokud vám není zrovna dvakrát nejlépe.
Ingredience na poctivou česnečku
- 800 ml poctivého zeleninového nebo kuřecího vývaru, žádné laciné náhražky
- 1 celá hlávka česneku
- 1 cibule
- 6-7 středně velkých brambor
- 20 g sádla
- Bobkový list
- Majoránka
- Pepř
- Sůl
- Mleté chilli nebo kousek pálivé papričky
Česnečka je vhodná k servírování s krutony a nastrouhaným tvrdým sýrem, například eidamem.
Příprava
Brambory si nakrájejte na klasické polévkové kostičky a cibuli nakrájejte najemno. Česnek si prolisujte a zlehka ho prosolte, aby pustil anilin. Anilin je právě ta látka, která dělá z česneku zázračný všelék. Ve velkém hrnci si rozpusťte sádlo a nechte na něm zpěnit cibuli. Po několika minutách přidejte brambory a za stálého míchání je restujte asi dvě minuty. Nakonec přidejte česnek a vše zalijte vývarem. Pokud si chcete opravdu dopřát sílu česnečky, schovejte si část syrového česneku stranou a přidejte ho do polévky až na úplný závěr.
Česnečku vařte za občasného míchání na mírném plameni asi pět minut a pak přidejte bobkový list, pepř, majoránku a chilli. Pokračujte ve vaření asi čtvrt hodiny, dokud nebudou brambory uvařené do měkka. Pak polévku odstavte z plotny a rozmixujte ji na hutný krém. Před podáváním jí můžete přizdobit ještě koprem. Rozhodně nezapomeňte na sýr, který zmírní její česnekovou chuť, a krutony.
Pamatujte, že tahle česnečka z celé hlávky česneku je opravdu silná a hodí se spíš jako přírodní medicína než jako běžný pokrm. A mějte také na paměti, že s takovou náloží česneku mohou mít potíže lidé, kteří trpí na nízký tlak. Polévka vydrží i přes noc, takže ji můžete při nemoci servírovat i dva dny po sobě. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT