Čtvrtek , 26. 05. 2022

Filip

Opravdu silná česnečka, která porazí každé nachlazení

Když dojde na lámání chleba a skolí nás nějaká viróza nebo nachlazení, není nad osvědčené babské recepty. A jeden takový tady pro vás dnes máme.
česnečka
Silná česnečka je jako domácí lékárna proti nachlazení. (foto: 123rf.com)

Česnečka podle tohoto receptu je tak silná, že vás z ní budou bolet zuby. Ale s chřipkou nebo nachlazením si poradí spolehlivě, takže směle do ní, pokud vám není zrovna dvakrát nejlépe.

Ingredience na poctivou česnečku

  • 800 ml poctivého zeleninového nebo kuřecího vývaru, žádné laciné náhražky
  • 1 celá hlávka česneku
  • 1 cibule
  • 6-7 středně velkých brambor
  • 20 g sádla
  • Bobkový list
  • Majoránka
  • Pepř
  • Sůl
  • Mleté chilli nebo kousek pálivé papričky

Česnečka je vhodná k servírování s krutony a nastrouhaným tvrdým sýrem, například eidamem.

Příprava

Brambory si nakrájejte na klasické polévkové kostičky a cibuli nakrájejte najemno. Česnek si prolisujte a zlehka ho prosolte, aby pustil anilin. Anilin je právě ta látka, která dělá z česneku zázračný všelék. Ve velkém hrnci si rozpusťte sádlo a nechte na něm zpěnit cibuli. Po několika minutách přidejte brambory a za stálého míchání je restujte asi dvě minuty. Nakonec přidejte česnek a vše zalijte vývarem. Pokud si chcete opravdu dopřát sílu česnečky, schovejte si část syrového česneku stranou a přidejte ho do polévky až na úplný závěr.

Česnečku vařte za občasného míchání na mírném plameni asi pět minut a pak přidejte bobkový list, pepř, majoránku a chilli. Pokračujte ve vaření asi čtvrt hodiny, dokud nebudou brambory uvařené do měkka. Pak polévku odstavte z plotny a rozmixujte ji na hutný krém. Před podáváním jí můžete přizdobit ještě koprem. Rozhodně nezapomeňte na sýr, který zmírní její česnekovou chuť, a krutony.

Pamatujte, že tahle česnečka z celé hlávky česneku je opravdu silná a hodí se spíš jako přírodní medicína než jako běžný pokrm. A mějte také na paměti, že s takovou náloží česneku mohou mít potíže lidé, kteří trpí na nízký tlak. Polévka vydrží i přes noc, takže ji můžete při nemoci servírovat i dva dny po sobě. Nechte si chutnat!

K TÉMATUVětrníkové řezy chutnají úplně stejně jako váš oblíbený zákusek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tipy a triky našich babiček proti zimnímu nachlazení

Filmové snímky, které zaplní volný večer v teple u krbu

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Moderní magazín pro ženy s názorem

Redakce

Právní náležitosti

Zůstaňme v kontaktu

© 2017 - 2022 damskaliga.cz

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek