Domů » Recepty » Pečení » Koláč z Granka vás vrátí do dětských let. Recept je velmi jednoduchý
Buchty Dezerty Pečení Recepty Sladká jídla

Koláč z Granka vás vrátí do dětských let. Recept je velmi jednoduchý

koláč z Granka
Vraťte se do dětských let díky koláči z Granka. (zdroj foto: electropiknik.cz)
Granko patří mezi typické české, respektive československé sladkosti. I dnešní děti jej doslova milují, a mezi dospělými jen těžko najdete, kdo by šálek lahodného kakaového nápoje s klidným srdcem odmítl. A tak by byla škoda opomínat Granko při pečení. Vyzkoušet můžete třeba náš jablečný, který je hotový co by dup a vyvolá ve vás vlnu nostalgie. Jeho lahodná chuť vás spolehlivě vrátí do dětských let, kdy bylo Granko nedílnou součástí vaší snídaně.

Ingredience na koláč z Granka

Na koláč z Granka budete potřebovat:

  • 750 g hladké mouky
  • 700 g jablek
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 250 g moučkového cukru
  • 125 ml oleje nebo 150 g Hery
  • 40 g Granka
  • 20 g holandského kakaa
  • 10 g mleté ​​skořice
  • 10 g jedlé sody
  • 2 celá vejce
  • 1 balení prášku do pečiva
  • Špetka soli

Příprava

Vejce si vyšlehejte spolu s přibližně polovinou cukru do husté pěny. Za stálého šlehání do nich přidejte olej nebo změklou a na kousky nakrájenou Heru. Následně přidejte aromatické sypké suroviny – Granko, holandské kakao a skořici.

Do tohoto základu postupně zapracujte hladkou mouku s prosetým práškem do pečiva a jedlou sodou, druhou polovinu cukru a mléko. Nakonec si těsto přisolte. Hotové těsto nechte v nádobě, přetáhněte ji potravinářskou fólií a dejte na jednu hodinu do lednice.

Do odpočatého těsta zapracujte jablka. Ta nejprve pečlivě omyjte, zbavte slupky a okrájejte z nich jadřince, stopky i bubáky. Očištěná jablka nastrouhejte na středně velkém struhadle a pak je opatrně přimíchejte do těsta, abyste je zbytečně nepomačkali.

Hotové těsto přelijte na plech na pečení vystlaný pečicím papírem a dejte ho péct do trouby předehřáté na 180 °C. Koláč bude hotový přibližně za půl hodiny.

Kolár můžete servírovat teplý i vystydlý. Teplý chutná skvěle se zakysanou smetanou a posypaný Grankem. Vystydlý koláč je lepší přizdobit šlehačkou. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kokosový koláč zvládne každá správná hospodyňka během chvíle. Po upečení se po něm jenom zapráší

Bezlepkový koláč: kokosový sen pro podzimní večery

Tomáš Michálek

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře