Čtvrtek , 25. 04. 2024

Marek

Vyzkoušejte krakovský tvarohový koláč na plech

Tvaroh do české kuchyně patří odjakživa. A my pro vás dnes máme recept na skvělý tvarohový zákusek s rozinkami, díky kterému zapomenete na buchty, záviny i klasické koláče.
koláč na plech
Je nadýchaný, ale křupavý zároveň. Tenhle koláč se zkrátka povedl!

Je nadýchaný a přitom má křupavý korpus. Recept sice pochází z Polska, ale tenhle zákusek se peče i ve Slezsku a na severu Moravy. Je oblíbený nejen kvůli své chuti, ale i praktičnosti. Je to totiž tvarohový koláč na plech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

15 minutový dezert s tvarohem jen z pár ingrediencí

Čokoládový koláč s tvarohem pohladí vaše smysly a potěší chuťové buňky

Ingredience na tvarohový koláč na plech

porce
g / porce
Korpus:
  • 300
    300
    g
    hladké mouky
  • 150
    150
    g
    másla
  • 125
    125
    g
    moučkového cukru
  • 3
    3
    lžíce
    vanilkového cukru
  • 1
    1
    ks
    vejce
Tvarohová vrstva:
  • 1
    1
    kg
    plnotučného tvarohu
  • 250
    250
    g
    moučkového cukru
  • 100
    100
    g
    rozinek
  • 25
    25
    g
    bramborového nebo kukuřičného škrobu
  • 2
    2
    balení
    vanilkového cukru
  • špetka soli
Poleva:
  • 1
    1
    balení
    bílé cukrářské polevy
  • 1
    1
    ks
    vaječný žloutek

Postup:

  1. V misce si zadělejte na těsto. Nejlepší je na jeho zpracování použít kuchyňského robota. Do změklého másla o pokojové teplotě nejprve zapracujte cukr s vanilkovým cukrem, pak vejce a nakonec do těsta prosejte mouku.

  2. Těsto důkladně vypracujte, a pak si ho rozdělte na dvě části, odhadem na jednu a dvě třetiny. Oba díly zabalte zvlášť do potravinářské fólie a dejte je do lednice odpočívat asi na dvě hodiny. Pak si větší část těsta rozválejte a napěchujte ji na plech vyložený pečicím papírem. Korpus pečte 10-15 minut při teplotě 180 °C.

  3. Zatímco se vám těsto peče, připravte si tvarohovou vrstvu. I v tomto případě vám přijde k duhu kuchyňský robot. Všechna vejce si rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Máslo utřete s cukrem a vanilkovým cukrem, a pak do něj postupně přidávejte jeden žloutek za druhým. Jednotlivé žloutky prokládejte jednou až dvěma polévkovými lžícemi tvarohu.

  4. Směs nechte několik minut zpracovávat robotem, aby se hezky spojila. Pak do ní zapracujte bramborový škrob, odstavte ji z robota a ručně do ní opatrně vmíchejte rozinky. Nakonec z lehce osolených bílků vyšlehejte tuhý sníh, který do tvarohové směsi zapracujte také.

  5. Tvarohový krém navrstvěte na upečený korpus. Zbytek těsta si rozválejte a nařežte jej na tenké plátky, ze kterých na tvarohu vytvarujte typickou mřížku. Tu následně potřete vyšlehaným žloutkem. Pak dejte zákusek péct na 45-55 minut při teplotě 180 °C. Upečený koláč na plech přizdobte bílou cukrářskou polevou. Jakmile poleva zatuhne, můžete jej servírovat.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
středni recept
polská kuchyně
středni recept
polská kuchyně
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek