Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Likérová špička jako z cukrárny. Rychle, jednoduše a s dokonalou chutí

Likérová špička, některými nazývaná bombička, je velmi populárním dezertem, který známe snad z každé cukrárny. Pokud se vám na ní sbíhají sliny, ale cukrárnu máte zavřenou, není třeba zoufat.
dezert
Tento dezert znají z cukrárny všichni. Pokud ji máte zavřenou, nezoufejte a připravte si likerovou špičku doma. (zdroj foto: youtube.com)

Zkuste tento recept a připravte si ji jednoduše doma. Likerová špička je na přípravu jednodušší, než si myslíte.

Likerová špička. Co si připravit?

Sice se může zdát, že soupis ingrediencí je až nekonečný, ale jakmile se na ně podíváte blíže tak pochopíte, že se jedná o naprosto běžné věci, které máte po ruce. Aby se vše povedlo, tak si nachystejte:

  • 125 g mandlí
  • 50 g vlašských ořechů
  • 3 bílky
  • 150 g medu
  • 30 g másla
  • 50 g mouky

Tolik k základu na špičku – tedy k piškotu. Aby se vám povedl i tvar, budete potřebovat také cukrářský sáček, zdobící násadu a také formu na likérovou špičku. To vše se dá dnes koupit v potřebách pro cukráře, i pro ty amatérské.

Aby tento zákusek chutnal, jak má, je nutné myslet i na další jeho složky. Jedná se o důležitou likérovou náplň, na kterou bude třeba:

  • 250 ml vaječného likéru
  • 50 ml mléka
  • 50 g pudinku

Čokoladový krém

A další složkou je také čokoládový krém, který na tomto zákusku rozhodně nesmí chybět. Abyste si mohli připravit i ten, je nutné mít po ruce:

  • 4 žloutky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 225 g čokolády
  • 150 g moučkového cukru
  • 25 g polohrubé mouky
  • 50 g másla

Máte i toto? Tak vám zbývá už jenom poslední část, kterou je čokoládová poleva. Tady už je to celkem jednoduché, protože vám bude stačit:

  • 250 g čokolády
  • 50 ml oleje

Můžeme jít na to. Začněte těstem

Jako první je tu těsto. Začněte vyšlehávat bílky, ke kterým přidáte med. Potom začnete přidávat i další ingredience, až vznikne hotové těsto, které můžete upéct v troubě. Požadované tvary piškotů zde pečete asi 5 – 10 minut při teplotě ne vyšší než je 160 stupňů Celsia.

K TÉMATU  Pravé domácí tiramisu od A až do Z!

Pokračujte krémem

Základ likérových špiček je hotový a tak se můžete pustit do krému. Tady bude třeba ve vodní lázni nejprve smíchat žloutky a cukr a potom přidat všechny ostatní ingredience. Ty míchejte a stále je ohřívejte, dokud nevznikne krém požadované konzistence. Až na závěr, když trochu vychladne, do něho vmíchejte povolené máslo, které ho zpevní.

Připravte si špičky

Nyní se můžete pustit do přípravy špiček. A to tak, že vezmete piškoty a následně na nich tvoříme jednotlivé špičky. Zároveň je třeba nevyplácat si všechen krém na jejich stěny, jelikož trocha nám musí ještě zůstat na jejich uzavření. Když máte základ špiček hotový, dejte je tuhnout do lednice.

Je čas na likérovou náplň

V tuto chvíli se můžete pustit do likérové náplně. Máme ti jenom tři ingredience a tak je jasné, že je stačí jenom smíchat dohromady. Doporučujeme použít kuchyňský mixér, který zajistí požadovanou nadýchanou i našlehanou konzistenci. Když ji máme, tak můžeme připravené špičky likérem naplnit.

Jdeme do finále

Vše se blíží ke zdárnému cíli. Nyní už je čas každou špičku pomocí krému uzavřít tak, aby se obsah ani po převrhnutí nedostal ven. Na závěr už jenom přichystáte polevu. Tak, že rozpustíte čokoládu a smícháte s olejem. Čokoládovou polevou špičky polijete a dáte je tuhnout do lednice. Po několika hodinách je domácí likérová špička hotova a vy ji můžete konečně ochutnat. Přejeme dobrou chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Čokoládový dort s burákovým máslem. Extra sladké, ale extra dobré!

Čokoládový fondán. Výborný dezert, na který potřebujete jen dvě ingredience

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek