Udělejte si domácí droždí podle receptu našich babiček
![droždí](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/Drozdi.jpg)
Proto se zvýšila sháňka po domácích receptech na droždí vlastní. Na internetu se objevilo několik různě funkčních či méně funkčních receptů na droždí. I my jsme se daly do pátrání a dohledaly jsme prababiččinu kuchařku, která zmiňovala také recept na domácí droždí. Takže se připravte – tady ho máte!
Na výrobu domácího droždí budete potřebovat:
- 250 gramů brambor
- 30 gramů cukru
- 1 polévková lžíce piva
Pivo je vhodné použít ideálně nepasterizované, pokud jej seženete. Pokud ne, zvolte některou z méně pasterizovaných značek, ideálně čepované, jako jsou Svijany, případně piva z lokálních pivovarů, které jsou na našem území stále hojnější. Je důležité, aby pivní kvasinky přežily. Jsou hlavní surovinou pro výrobu kvasnic.
![droždí](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/79323893_s.jpg)
Postup výroby
Brambory nemusíme loupat, jen je dáme uvařit. Když jsou měkké, odstavíme je a necháme vychladnout. Nakonec je rozmačkáme na kaši, můžeme i se slupkami. Přidáme trochu vody, aby vznikla hustá kaše. Pokud chcete, můžete je i rozmixovat.
Z cukru uvaříme sirup – pozor, nesmí zkaramelizovat. Zředíme ho trochou vody, aby nebyl příliš hustý a vaříme jej jen do té doby, než hmota zprůsvitní. Cukrový rozvar přidíme k bramborám a dobře promícháme. Necháme zhruba půl hodiny odpočívat na teplém místě. Po uplynutí doby přidáme lžíci piva a opět promícháme.
Takto připravenou směs necháme na teplém místě při pokojové teplotě na 24 hodin odstát. Ve hmotě se namnoží pivní kvasinky, které se živí cukrem a škrobem z brambor a fungují jako klasické kvasnice. Po 24 hodinách uskladníme v lednici a snažíme se je co nejdříve zužitkovat. Přesné potřebné množství pro upečení si musíte vyzkoušet, nicméně dávkování by mělo být podobné jako u klasického droždí.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: