Pondělí , 04. 07. 2022

Prokop

Udělejte si domácí droždí podle receptu našich babiček

Zejména během pandemie koronaviru se stalo droždí nedostatkovým zbožím. Všechny zručnější hospodyňky si z bezpečnostních důvodů i pro radost začaly péct vlastní domácí chleba, rohlíky a housky a kvasnice na pultech obchodů rapidně ubývaly
droždí
Zejména během pandemie koronaviru se stalo droždí nedostatkovým zbožím. Všechny zručnější hospodyňky si z bezpečnostních důvodů i pro radost začaly péct vlastní domácí chleba, rohlíky a housky a kvasnice na pultech obchodů rapidně ubývaly. (zdroj foto: woman.tiscali.cz)

Proto se zvýšila sháňka po domácích receptech na droždí vlastní. Na internetu se objevilo několik různě funkčních či méně funkčních receptů na droždí. I my jsme se daly do pátrání a dohledaly jsme prababiččinu kuchařku, která zmiňovala také recept na domácí droždí. Takže se připravte – tady ho máte!

Na výrobu domácího droždí budete potřebovat:

  • 250 gramů brambor
  • 30 gramů cukru
  • 1 polévková lžíce piva

Pivo je vhodné použít ideálně nepasterizované, pokud jej seženete. Pokud ne, zvolte některou z méně pasterizovaných značek, ideálně čepované, jako jsou Svijany, případně piva z lokálních pivovarů, které jsou na našem území stále hojnější. Je důležité, aby pivní kvasinky přežily. Jsou hlavní surovinou pro výrobu kvasnic.

droždí
Zejména během pandemie koronaviru se stalo droždí nedostatkovým zbožím. Všechny zručnější hospodyňky si z bezpečnostních důvodů i pro radost začaly péct vlastní domácí chleba, rohlíky a housky a kvasnice na pultech obchodů rapidně ubývaly.

Postup výroby

Brambory nemusíme loupat, jen je dáme uvařit. Když jsou měkké, odstavíme je a necháme vychladnout. Nakonec je rozmačkáme na kaši, můžeme i se slupkami. Přidáme trochu vody, aby vznikla hustá kaše. Pokud chcete, můžete je i rozmixovat.

Z cukru uvaříme sirup – pozor, nesmí zkaramelizovat. Zředíme ho trochou vody, aby nebyl příliš hustý a vaříme jej jen do té doby, než hmota zprůsvitní. Cukrový rozvar přidíme k bramborám a dobře promícháme. Necháme zhruba půl hodiny odpočívat na teplém místě. Po uplynutí doby přidáme lžíci piva a opět promícháme.

Takto připravenou směs necháme na teplém místě při pokojové teplotě na 24 hodin odstát. Ve hmotě se namnoží pivní kvasinky, které se živí cukrem a škrobem z brambor a fungují jako klasické kvasnice. Po 24 hodinách uskladníme v lednici a snažíme se je co nejdříve zužitkovat. Přesné potřebné množství pro upečení si musíte vyzkoušet, nicméně dávkování by mělo být podobné jako u klasického droždí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

K TÉMATUUpečte si tyto skvělé domácí kaiserky! Jsou hotové raz dva

Nejlepší recept na domácí máslo. Mňamka

Jak si vychutnat dobrý šálek kávy. Vyzkoušejte naše tipy

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Moderní magazín pro ženy s názorem

Redakce

Právní náležitosti

Zůstaňme v kontaktu

© 2017 - 2022 damskaliga.cz

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek