Pátek , 29. 03. 2024

Taťána

Švestkový koláč s drobenkou, zákusek jedna báseň

Kdo by neměl rád švestky! Tohle lahodné ovoce navíc roste prakticky ve všech koutech naší vlasti, a tak ho pravidelně máme přehršel. Máte-li také švestku na zahradě nebo třeba na chalupě, přijde vám k duhu recept na náš švestkový koláč s drobenkou.
švestkový koláč
ilustrační obrázek

Trocha skořice, čerstvé ovoce, lahodné smetanové těsto a výtečný letní dezert je na světě. Už jsme vás dostatečně navnadili? To je dobře, protože tento švestkový koláč stojí za vyzkoušení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Švestkový koláč s vanilkovým krémem. Zmizí raz, dva, tři!

5 podzimních receptů, které okouzlí vaše chuťové buňky

Švestkový koláč s drobenkou

porce
g / porce
Ingredience na koláč:
  • 400
    400
    g
    hladké mouky
  • 300
    300
    ml
    smetany ke šlehání
  • 150
    150
    g
    moučkového cukru
  • 50
    50
    ml
    rostlinného oleje
  • 2
    2
    ks
    vejce
  • 1
    1
    balení
    vanilkového cukru
  • 1
    1
    balení
    kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 500
    500
    g
    švestek
  • 1
    1
    balení
    skořicového cukru
Ingredience na drobenku:
  • 80
    80
    g
    hladké nebo polohrubé mouky
  • 40
    40
    g
    másla
  • 40
    40
    g
    moučkového cukru

Postup:

  1. V dostatečně velké míse si zadělejte na těsto. Mouku si prosejte spolu s kypřicím práškem do pečiva a postupně do ní zapracujte šlehačku a rostlinný olej.

  2. Obě vejce si rozklepněte do mističky, zlehka je prosolte a vidličkou našlehejte. Našlehaná vejce zapracuje do těsta. Nakonec přidejte cukr spolu s vanilkovým cukrem. Mísu s hotovým těstem přehoďte čistou utěrkou a nechte ho chvilku odpočinout.

  3. V mezičase si omyjte, očistěte a vypeckujte švestky. Nakrájejte je na poloviny a ty posypte skořicovým cukrem, případně jen špetkou skořice. Odpočaté těsto přelijte do formy na pečení a překryjte ho švestkami. Jak se bude koláč péct, švestky se zapustí hlouběji do těsta.

  4. Koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, hotový bude podle velikosti formy za 25-35 minut.

  5. Po prvních pěti minutách pečení ale koláč vyjměte a dozdobte drobenkou, kterou si v mezičase připravte. V míse si do změklého a na kostičky nakrájeného másla vmíchejte mouku a cukr. Vše důkladně zpracujte, nejlépe rukama. Drobenku rovnoměrně navrstvěte na rozpečený koláč a pak ho dejte znovu do trouby.

  6. Po uplynulém čase zkontrolujte propečenost těsta špejlí. Když ji vytáhnete čistou, švestkový koláč je hotový.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
česká kuchyně
jednoduché recept
česká kuchyně
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek