Čtvrtek , 25. 04. 2024

Marek

Maso sušené v lednici. Zdroj bílkovin hotový už za tři dny

Udělat si kvalitní sušené maso není jen tak. Ale s naším dnešním receptem si můžete maso usušit už za tři dny a bez nebezpečí, že vám zplesniví nebo že se vám do něj dají červi. Pomůžete si totiž alkoholovou marinádou.
maso
Domácí sušené maso je mnohonásobně zdravější, než kupované salámy a uzeniny. (foto: 123rf.com)

V základní variantě můžete použít vodku, která sama o sobě nemá žádnou výraznou chuť. Grády ale získá sušené maso, pokud sáhnete po nějakém aromatickém destilátu nebo po svém oblíbeném likéru. V takovém případě se můžete rozšoupnout i s kořením. K vodce se hodí hlavně chilli.

Ingredience na sušené maso

  • 1 kg kvalitní hovězí svíčkové
  • 200 ml vodky nebo jiného destilátu či silného likéru
  • 100 g soli
  • 100 g cukru krystal
  • 40 kuliček celého pepře 5 g mletého pepře
  • 15 ml kvalitního olivového oleje
  • 5 g mletého chilli nebo 3-5 kusů sušených pálivých papriček v celku (volitelné)

Příprava

Maso si vyndejte z lednice a nechte ho hodinu nebo dvě na kuchyňské lince, aby zteplalo na pokojovou teplotu. Pak ho důkladně omyjte a okrájejte z něj tuk, žilky a šlachy. Mělo by zůstat jen čisté libové maso. Marinovací nádobu nebo keramický pekáč si vyložte dvojitou vrstvou potravinářské fólie tak, abyste do zbytku fólie mohli pohodlně zabalit maso.

V dostatečně velké misce si zadělejte na marinádu. Nalijte do ní vodku nebo jiný alkohol a postupně v ní za stálého míchání rozpusťte všechen cukr. Pak přidejte sůl, pepř a olej. Nakonec také chilli, případně jiné koření, které budete chtít využít. Dobře promíchanou marinádou přelijte na potravinářskou fólii tak, aby uvnitř nádoby byla asi centimetrová vrstva.

Maso položte do marinády a zbytkem marinády jej na několikrát přelijte. Pak ho na těsno zabalte do fólie. Uvnitř fólie by neměl být žádný vzduch, což chce trochu šikovnosti a cviku. Fólii dobře utěsněte a trochu jí poválejte, aby marináda dobře zatekla do všech záhybů masa. Pak maso uložte na tři dny do lednice a čekejte na kulinářský zázrak.

Po třech dnech maso z lednice vyndejte a zabalené ho nechte asi hodinu na kuchyňské lince. Teprve pak odstraňte fólii. Měla by na ní zůstat solná krusta. Část marinády bude i na mase. Neomývejte ji, přebytečnou sůl odrolte pomocí papírové utěrky nebo ji oškrábejte nožem. Sušené maso podávejte nakrájené na plátky a skladujte ho v lednici, opět v potravinářské fólii. Spotřebovat byste jej měli do dvou dnů. Nechte si chutnat!

K TÉMATU  Hravě a zdravě: Barevný tuňákový salát bez majonézy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

3+1 recepty z hovězího masa. Je libo domácí burger nebo špagety?

Fenomén bílkoviny: Proč po nich není hlad a pomáhají zhubnout víc než cokoli? Jako bonus dva recepty pro vás!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek