Čtvrtek , 19. 05. 2022

Nataša

Recepty z hub: Připravte si tyto lesní dary na několik způsobů

Ačkoliv sezóna čerstvých hub se pomalu utlumuje, můžeme sáhnout i do zásob hub sušených. Z čerstvých i sušených hub si můžete připravit spoustu chutných pokrmů, ať už se jedná o polévky, které zahřejí během chladných dní nebo omáčky či více netradiční jídla.
recepty z hub
Zpracujte sklizené houby snadno a rychle. (Foto: 123RF)

Bramboračka s houbami

Suroviny na recepty z hub, které budete potřebovat:

  • 2 cibule,
  • 500 gramů brambor,
  • 1 menší celer,
  • 3 mrkve,
  • 1 petržel,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • sůl, sladkou paprikou, pepř, bobkový list, nové koření,
  • houby,
  • zeleninový vývar,
  • olej.

Postup přípravy:

  1. Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. Dejte si vařit do hrnce s vroucí vodou, kromě cibule.
  2. Houby nakrájejte na menší kousky a přidejte je k zelenině.
  3. Mezitím na oleji osmahněte cibulku, přidejte mouku a stále míchejte. Poté vlijte několik naběraček vody ze zeleniny, díky tomu vznikne jíška. Důležité je směs míchat.
  4. Nechte chvilku povařit a poté přidejte uvařenou zeleninu i s vodou. Přidejte veškeré koření a nechte ještě chvíli vařit.
  5. Polévka je hotová v momentě, kdy se provoní kořením a získá nahnědlou barvu.
bramboračka
Přidejte do tradiční bramboračky trochu hub. (foto: 123RF)

Kulajda

Recepty z hub zahrnují také kulajdu. Suroviny, které budete potřebovat:

  • 600 gramů brambor,
  • 1,5 litru vody,
  • 300 gramů hub,
  • 4 vajíčka,
  • 200 ml smetany,
  • ocet,
  • polohrubá mouka,
  • sůl, kopr, kmín.

Postup přípravy:

  1. Houby nakrájejte na kostičky (pokud máte sušené, nechte je předem namočit ve vodě) a dejte vařit do osolené vody.
  2. Přidejte kmín a na kostky nakrájené brambory.
  3. Poté, co brambory změknou, zalijte houby smetanou smíchanou s moukou a nechte povařit.
  4. Následně polévku ochuťte nasekaným koprem, přidejte vajíčka a za stálého míchání je nechte v polévce srazit.
  5. Při podávání můžete podle chuti do polévky přidat trochu octa.
kulajda recepty z hub
Je libo kulajda? (foto: 123RF)

Houbový guláš

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 600 g čerstvých hub,
  • 2 cibule,
  • 1 rajče,
  • 1 červená paprika,
  • 2 lžíce rostlinného oleje,
  • smetana,
  • polohrubá mouka,
  • sůl a drcený kmín.

Postup přípravy:

  1. Pro přípravu tohoto guláše se nejvíce hodí směs různých hub, záleží tak je na vás, co vše chcete do polévky přidat
  2. Houby očistěte a pokrájejte na menší kousky.
  3. Na oleji osmahněte cibulku do zlatova, poté na ni nechte podusit nakrájené houby.
  4. Až houby změknou, přidejte oloupané rajče a nakrájenou papriku.
  5. Směs osolte, přidejte drcený kmín a nechte vše podusit do měkka.
  6. Smetanu si rozmíchejte s moukou a na závěr pomocí ní zahustěte guláš.
  7. Nechte chvíli povařit. Podávat můžete s chlebem či těstovinami.
houbový guláš
Houbový guláš jako příjemná změna od toho tradičního. (foto: 123RF)

Hovězí maso na houbách

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 lžíce másla,
  • 1 lžíce hladké mouky,
  • 100 gramů anglické slaniny,
  • 500 gramů hovězího masa,
  • 500 ml hovězího vývaru,
  • hrst hub,
  • mletý pepř a sůl.
K TÉMATU"Berte to s nadhledem!" říká o vaření herečka Gwyneth Paltrow ve své nové kuchařce. A dává návod, jak uvařit rychle, dobře a chutně!

Postup přípravy:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte dohněda. Poté přidejte nakrájenou slaninu a zlehka orestujte.
  2. Poté přidejte na kostičky nakrájené hovězí, podlijte vývarem, přidejte houby a 2 stroužky česneku. Nechte podusit do měkka. Během toho podlívejte podle potřeby vodou.
  3. Dochuťte dle potřeby, pro chuť můžete přidat i smetanu.
  4. Zahustěte jíškou připravenou z másla a mouky a povařte zhruba 10 minut.
  5. Po zhoustnutí omáčky můžete servírovat, ideálně s rýží nebo knedlíkem.
recepty z hub hovězí na houbách
Hovězí na houbách je ideálním obědem i večeří. (Foto: 123RF)

Houbové karbanátky

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 500 mletého masa,
  • 300 gramů houbové směsi,
  • 100 gramů strouhanky,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 vajíčko,
  • mléko,
  • slunečnicový olej,
  • sůl, pepř, majoránka.

Postup přípravy:

  1. Houby nakrájejte, osolte a nechte je podusit na cibulce.
  2. Mleté maso smíchejte s vajíčkem, prolisovaným česnekem. Strouhanku si namočte v mléce a přidejte ji do směsi.
  3. Poté ještě osolte, opepřete a přidejte špetku majoránky.
  4. Nakonec do masa přimíchejte dušené houby a dle potřeby zahustěte strouhankou.
  5. Ze vzniklé hmoty tvarujte karbanátky. Ty pak obalte v klasickém trojobalu a smažte z obou stran v rozpáleném oleji.
  6. Pro podávání se nejvíce hodí brambory, bramborová kaše nebo zeleninový salát.
karbanátky
Karbanátky nemusí být plné masa. (foto: 123RF)

Milovníci hub si tyto recepty jistě užijí. Houby mají opravdu široké využití, jestliže tedy máte velké zásoby nebo si prostě jen houby rádi dopřejete, jistě vyzkoušejte některý z těchto receptů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Děti by neměly jíst houby! Vysvětlíme proč

Léčivé houby. Které vám pomohou s imunitou, které s pamětí a co dalšího ještě umí?

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Moderní magazín pro ženy s názorem

Redakce

Právní náležitosti

Zůstaňme v kontaktu

© 2017 - 2022 damskaliga.cz

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek