Recepty z hub: Připravte si tyto lesní dary na několik způsobů
Ačkoliv sezóna čerstvých hub se pomalu utlumuje, můžeme sáhnout i do zásob hub sušených. Z čerstvých i sušených hub si můžete připravit spoustu chutných pokrmů, ať už se jedná o polévky, které zahřejí během chladných dní nebo omáčky či více netradiční jídla.
Bramboračka s houbami
Suroviny na recepty z hub, které budete potřebovat:
- 2 cibule,
- 500 gramů brambor,
- 1 menší celer,
- 3 mrkve,
- 1 petržel,
- 2 lžíce hladké mouky,
- sůl, sladkou paprikou, pepř, bobkový list, nové koření,
- houby,
- zeleninový vývar,
- olej.
Postup přípravy:
- Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. Dejte si vařit do hrnce s vroucí vodou, kromě cibule.
- Houby nakrájejte na menší kousky a přidejte je k zelenině.
- Mezitím na oleji osmahněte cibulku, přidejte mouku a stále míchejte. Poté vlijte několik naběraček vody ze zeleniny, díky tomu vznikne jíška. Důležité je směs míchat.
- Nechte chvilku povařit a poté přidejte uvařenou zeleninu i s vodou. Přidejte veškeré koření a nechte ještě chvíli vařit.
- Polévka je hotová v momentě, kdy se provoní kořením a získá nahnědlou barvu.
Kulajda
Recepty z hub zahrnují také kulajdu. Suroviny, které budete potřebovat:
- 600 gramů brambor,
- 1,5 litru vody,
- 300 gramů hub,
- 4 vajíčka,
- 200 ml smetany,
- ocet,
- polohrubá mouka,
- sůl, kopr, kmín.
Postup přípravy:
- Houby nakrájejte na kostičky (pokud máte sušené, nechte je předem namočit ve vodě) a dejte vařit do osolené vody.
- Přidejte kmín a na kostky nakrájené brambory.
- Poté, co brambory změknou, zalijte houby smetanou smíchanou s moukou a nechte povařit.
- Následně polévku ochuťte nasekaným koprem, přidejte vajíčka a za stálého míchání je nechte v polévce srazit.
- Při podávání můžete podle chuti do polévky přidat trochu octa.
Houbový guláš
Suroviny, které budete potřebovat:
- 600 g čerstvých hub,
- 2 cibule,
- 1 rajče,
- 1 červená paprika,
- 2 lžíce rostlinného oleje,
- smetana,
- polohrubá mouka,
- sůl a drcený kmín.
Postup přípravy:
- Pro přípravu tohoto guláše se nejvíce hodí směs různých hub, záleží tak je na vás, co vše chcete do polévky přidat
- Houby očistěte a pokrájejte na menší kousky.
- Na oleji osmahněte cibulku do zlatova, poté na ni nechte podusit nakrájené houby.
- Až houby změknou, přidejte oloupané rajče a nakrájenou papriku.
- Směs osolte, přidejte drcený kmín a nechte vše podusit do měkka.
- Smetanu si rozmíchejte s moukou a na závěr pomocí ní zahustěte guláš.
- Nechte chvíli povařit. Podávat můžete s chlebem či těstovinami.
Hovězí maso na houbách
Suroviny, které budete potřebovat:
- 1 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 1 lžíce másla,
- 1 lžíce hladké mouky,
- 100 gramů anglické slaniny,
- 500 gramů hovězího masa,
- 500 ml hovězího vývaru,
- hrst hub,
- mletý pepř a sůl.
Postup přípravy:
- Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte dohněda. Poté přidejte nakrájenou slaninu a zlehka orestujte.
- Poté přidejte na kostičky nakrájené hovězí, podlijte vývarem, přidejte houby a 2 stroužky česneku. Nechte podusit do měkka. Během toho podlívejte podle potřeby vodou.
- Dochuťte dle potřeby, pro chuť můžete přidat i smetanu.
- Zahustěte jíškou připravenou z másla a mouky a povařte zhruba 10 minut.
- Po zhoustnutí omáčky můžete servírovat, ideálně s rýží nebo knedlíkem.
Houbové karbanátky
Suroviny, které budete potřebovat:
- 500 mletého masa,
- 300 gramů houbové směsi,
- 100 gramů strouhanky,
- 1 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 1 vajíčko,
- mléko,
- slunečnicový olej,
- sůl, pepř, majoránka.
Postup přípravy:
- Houby nakrájejte, osolte a nechte je podusit na cibulce.
- Mleté maso smíchejte s vajíčkem, prolisovaným česnekem. Strouhanku si namočte v mléce a přidejte ji do směsi.
- Poté ještě osolte, opepřete a přidejte špetku majoránky.
- Nakonec do masa přimíchejte dušené houby a dle potřeby zahustěte strouhankou.
- Ze vzniklé hmoty tvarujte karbanátky. Ty pak obalte v klasickém trojobalu a smažte z obou stran v rozpáleném oleji.
- Pro podávání se nejvíce hodí brambory, bramborová kaše nebo zeleninový salát.
Milovníci hub si tyto recepty jistě užijí. Houby mají opravdu široké využití, jestliže tedy máte velké zásoby nebo si prostě jen houby rádi dopřejete, jistě vyzkoušejte některý z těchto receptů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Děti by neměly jíst houby! Vysvětlíme proč
Léčivé houby. Které vám pomohou s imunitou, které s pamětí a co dalšího ještě umí?