Středa , 24. 04. 2024

Jiří

Univerzální muffiny: Stačí jeden recept na těsto, ale výsledek může být pokaždé jiný

Muffiny mohou být výborným a rychle připraveným dezertem ke kávě, když vám přijde návštěva. Dají se připravit kdykoliv jen tak na chuť, a hlavně, můžete si je pokaždé upéct trošku jinak. Stačí znát jeden univerzální recept, který se dá vždy trošku obměnit dle chuti. Navíc s tímto receptem si můžete připravit jak sladké, tak i slané muffiny.
univerzální muffiny
Nemusíte pokaždé hledat nový recept, abyste rodinu ohromila. Bohatě vám stačí náš recept na univerzální muffiny.

Muffiny jsou v podstatě mini koláčky, které si dokážete vychutnat při různých příležitostech. Svou velikostí působí pracně, ale když máte speciální formu a košíčky, je jejich pečení hračka. Navíc vás s naším receptem na univerzální muffiny nikdy neomrzí, můžete totiž jejich chuť pokaždé ozvláštnit něčím jiným.

muffiny
Máte ráda čokoládu? Dejte do každého košíčku jeden čtvereček, ať se rozpustí.

Univerzální muffiny

Suroviny na přípravu univerzálního těsta (cca 12 muffinů):

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 85 g másla (musí být rozpuštěné a trošku vychladlé)

Postup:

  1. V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny dohromady.
  2. Ve druhé smícháme zase všechny tekuté suroviny a řádně je vyšleháme. Můžeme použít mixér, ale klidně postačí i metlička nebo vidlička.
  3. Jakmile jsou tekuté suroviny vyšlehané, přidáme k nim ty sypké – a všechno dohromady spojíme v těsto.
  4. Těsto dobře lžící promícháme, a pak jej můžeme začít plnit do formiček.
  5. Formičky naplníme celé, nebo jen do ¾ košíčků. Pokud je naplníte až po okraj, po dopečení nahoře vznikne pěkná čepička.
  6. Muffiny pečeme v předem rozehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 – 25 minut.

Do základního těsta je pak možné přidat čokoládu, ovoce, ale třeba i marmeládu. Pokud univerzální muffiny upečete jen tak, dají se marmeládou potírat nebo je můžete dozdobit krémem, lentilkami, čokoládovou polevou a podobně. Fantazii se meze nekladou.

TIP: V případě, že se rozhodnete dělat muffiny s čokoládou nebo s kousky ovoce, je lepší dát surovinu k sypké směsi při přípravě těsta. Můžete to ale i udělat tak, že kousek ovoce nebo čokolády dáte na dno košíčku a těsto pak nalijete na něj.

Muffiny ozdobené krémem

Pokud chcete vytvořit na oko krásné muffiny, můžete je dozdobit krémem až po dopečení. Zdobení navíc může bavit i děti. Upečte tedy podle základního receptu univerzální muffiny a nechte je vychladnout. Pak pomocí zdobícího sáčku, do něhož dáte krém, můžete své muffiny vyšperkovat.

K TÉMATU  "Berte to s nadhledem!" říká o vaření herečka Gwyneth Paltrow ve své nové kuchařce. A dává návod, jak uvařit rychle, dobře a chutně!
muffiny
Muffiny s krémem vypadají, že vám musely dát hodně práce. Tak to ale ve skutečnosti vůbec není.

Recept na krém

Suroviny:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka strouhané citronové kůry

Postup:

  1. Tvaroh si vyšleháme se smetanou a cukrem.
  2. Přidáme vanilkový lusk a citronovou kůru.
  3. Nejlépe se krém šlehá mixérem, ale opatrně a na nižší otáčky.
  4. Krém by měl mít hustou konzistenci. Pak jej můžete plnit do zdobícího sáčku a je hotovo.

TIP: Po ozdobení muffinů krémem můžete nahoru dát ještě kousek marcipánu, posypat strouhanou čokoládou nebo usadit kousek ovoce (malinu, borůvku a podobně).

Slaná varianta muffinů

Pokud ale sladkému příliš neholdujete, možná vás potěší, že si muffiny můžete připravit i jako slaný předkrm. Opět vám k tomu bude stačit základní recept, jen je potřeba vynechat cukr – a místo něj do těsta přidat třeba bylinky nebo koření podle chuti. U slaných muffinů také skvěle v těstě vynikne, když místo mléka dáte 200 g jogurtu a mléka už jen trošku, aby mělo těsto dobrou konzistenci.

muffiny
Muffiny nemusí být vždy jen sladké. S lehkou obměnou základního těsta získáte nové chutě.

Muffiny se šunkou, pórkem a bramborami

Postup přípravy:

  1. Postupovat budeme stejně jako při přípravě těsta na sladké muffiny, takže si opět rozdělíme sypké suroviny a ty tekuté do dvou misek.
  2. K tekutým ingrediencím ale tentokrát přidáme ještě 200 g uvařených, nahrubo nastrouhaných brambor a opraženou cibulku se šunkou a pórkem. Suroviny si ale můžete i obměnit dle chuti.
  3. K sypkým ingrediencím si při přípravě těsta zase přidáme 2 lžíce nastrouhaného sýra, nejlépe parmazánu.
  4. Opět smícháme obě směsi dohromady a plníme košíčky. Slané muffiny pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 25 minut.

Se základním receptem se velmi dobře pracuje, takže můžete vždy vytvořit úplně jiné muffiny a pokaždé budou chutné a dokonalé.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Recept na muffiny s hořkou čokoládou jen z pěti ingrediencí

K TÉMATU  Bramboráky: víte, z jakého jídla vznikly? My známe i recept

Milujete Nutellu? Pak vyzkoušejte tyto rychlé a skvělé muffiny!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
https://www.delish.com
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
https://www.delish.com
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek