Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Velikonoční česká kuchyně

Velikonoce jsou tady a s nimi i čas na tradiční české pochoutky. Objevte recepty, které vdechnou vašemu velikonočnímu stolu nový život, od klasických jídel po moderní interpretace oblíbených receptů.
velikonoční kuchyně
Připravujete se již na jarní pečení?

Velikonoce jsou časem oslav jara a obnovy, což se odráží i v bohatství tradiční české kuchyně. Tento svátek přináší na stůl širokou paletu chutí, od sladkých po slané, které společně tvoří nezapomenutelné velikonoční hostiny. Zde je několik receptů, které mohou vašemu velikonočnímu stolu vdechnout nový život, ať už se jedná o klasická jídla nebo moderní interpretace oblíbených receptů.

Mazanec – sladký začátek

Mazanec, bohatě zdobený kynutý koláč, je nedílnou součástí velikonočního stolu. Jeho příprava začíná těstem, které se nechá v teplém prostředí kynout, dokud nenasákne vůní vanilky, rumu a citronové kůry. Povrch mazance před pečením potřeme rozšlehaným vejcem, abychom dosáhli zlatavého lesku.

Velikonoční mazanec

Beránek – symbol jarní kuchyně

Beránek pečený ve speciální formě je tradičním symbolem Velikonoční kuchyně. Jeho příprava vyžaduje jemné těsto, které po upečení zůstává vláčné a nadýchané. Podáváme ho posypaný moučkovým cukrem nebo polévaný bílou čokoládou.

Velikonoční nádivka – srdce stolu

Velikonoční nádivka je výjimečná svou kombinací vajec, jarních bylinek a kousků bílého pečiva. Tato bohatá a sycená pochoutka je ideální jako hlavní chod velikonočního oběda. Podává se nejčastěji s čerstvým chlebem nebo jemným salátem.

Velikonoční nádivka

Křenová omáčka – pikantní doplněk

Křenová omáčka, díky své pikantnosti, skvěle doplňuje velikonoční jídla, zejména uzené maso. Její příprava je jednoduchá, stačí smíchat nastrouhaný křen s kysanou smetanou a trochou octa. Pro jemnější verzi můžete přidat i jablko nebo trochu medu.

Křenová omáčka

Jarní salát – svěží pochoutka

Využijte první jarní zeleninu a připravte si svěží salát. Mladý špenát, ředkvičky, jarní cibulka a bylinky jako je pažitka nebo petržel, vše promíchané s jednoduchým dressingem z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře, přinesou na váš stůl skutečnou jarní svěžest.

K TÉMATU  Přezrálé banány do koše nepatří. Poslouží k jídlu i jako hnojivo pro kytky
Jarní salát

Tyto recepty nejen obohatí váš velikonoční stůl, ale také přinášejí příležitost sdílet s rodinou a přáteli radost z přípravy a společného stolování. Velikonoce jsou svátkem nových začátků, tak proč nezačít novou tradici tím, že vyzkoušíte některý z těchto receptů a uděláte si něco tradičního z české kuchyně?

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Velikonoční seriál: Lahodná jídla na nedělní Boží hod

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek