Čtvrtek , 18. 04. 2024

Valérie

Připravte si lahodný aspik, který zároveň omladí vaše klouby

Huspenina, aspik, rosol, sulc, tlačenka či želé – je jedno, jak tento pokrm pojmenujete, jeho nezaměnitelná konzistence ho vždycky prozradí. Správně připravený, a především neuspěchaný aspik vám navíc kromě plného žaludku, může dobře posloužit i z hlediska zdraví. Obsahuje totiž kolagen, který pozitivně působí na klouby, chrupavky a obecně pohybový aparát. Kromě bolavých kolenou vám ale omladí i vnitřní tkáně, kterým dodá elasticitu.
aspik
ilustrační obrázek

Aspik se nejčastěji připravuje z vepřového. Využívají se na něj méně hodnotné části prasete, jako jsou nožičky, kolena, kůže nebo hlava.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jako z lahůdek: Domácí aspikové misky

Velikonoční seriál: Tradiční pochoutky na Zelený čtvrtek

Vepřový aspik

porce
g / porce
Ingredience:
  • 2
    2
    ks
    vepřová kolena
  • 2
    2
    ks
    středně velké mrkve
  • 1
    1
    ks
    větší kořenová petržel
  • 1
    1
    polovina
    menšího celeru
  • 1
    1
    ks
    větší cibule
  • trochu octa
  • sůl a celý pepř
  • 3
    3
    ks
    bobkové listy
  • 5
    5
    stroužků
    česneku
  • 1
    1
    hrst
    kadeřavé petržele
  • 2
    2
    ks
    vajec natvrdo

Postup:

  1. Vepřová kolena vložíme do středně velkého hrnce a zalijeme je vodou tak, aby byla ponořená. Dáme vařit na středně silný plamen. Jakmile se na hladině začne vytvářet pěna, plamen snížíme. Pěnu odstraňujeme lžící. Vaříme, dokud pěna nepřestane vznikat. Poté vodu slijeme a nahradíme ji novou.

  2. Mrkve a kořenovou petržel si nakrájíme na tlustší kolečka, celer na větší kostky a cibuli na čtvrtiny. Zeleninu společně s octem, solí, pepřem a bobkovým listem přidáme do hrnce ke kolenům. Vše společně vaříme na velmi mírném plamenu, dokud maso nezačne odpadávat od kosti – trvá to přibližně 3 až 4 hodiny.

  3. Maso vyndáme z hrnce a odložíme stranou, stejně tak zeleninu. Zatímco nám obojí chladne, očistíme a prolisujeme si do misky česnek. Zalijeme ho třemi sběračkami vývaru z hrnce a odložíme stranou. Zbývající vývar přecedíme přes jemné síto.

  4. Do formy si připravíme na dno ozdobně rozprostřenou petržel kadeřavou a na kolečka nakrájená uvařená vejce. Vývar s česnekem přecedíme ke zbývajícímu vývaru. Směs promícháme a část vývaru nalijeme do formy. Nyní přidáváme nadrobno pokrájené maso, které jsme obrali z kolen. Opatrně přilíváme vývar. Nakonec rozprostřeme mrkev s celerem a petrželí. Vše dáme chladit do lednice, alespoň na 3 hodiny.

  5. Jakmile je aspik dostatečně ztuhlý, vyklopíme ho z formy a můžeme podávat.

Video návod

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
střední recept
střední recept

Video návod

Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

0.0/5

20 minut + 1 hodina tuhnutí v lednici

0.0/5

30 minut

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek